Столичният общински съвет (СОС) прие предложението на "Топлофикация София" да бъдат отпуснати компенсации от държавата.
 
Председателят на енергийната комисия в СОС Прошко Прошков заяви, че дружеството в момента има задължения от малко над 700 млн. лв. към БЕХ и около 100 млн. лв. към "Булгаргаз". Скоро те може и да надхвърлят 1 млрд. лв.
 
"С консенсус взехме решение да излъчим преговорен екип, който да разговаря с всички държавни институции, отговорни за енергетиката, за да намерим механизъм за компенсиране на "Топлофикация София". Това е най-голямото дружество ползвател на природен газ в България и осигурява топлина на близо 1 млн. души", посочи той в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Това е дългова спирала. Цената на газ, която влиза в ценовата компонента на цената на парното, е 47 лв. - съгласно решението на КЕВР от юли тази година. В момента цената е 94 лв. - точно двойно повече. Отново е определена от КЕВР. Това води до огромна ликвидна криза", обясни Прошков.
 
Прошков отбеляза, че сегашната цена предпазва потребителя от гледна точка на решението на КЕВР от юли, но целият буфер отивал в дружеството и загубата щяла да продължи да нараства. Тази година се очаква тя да бъде над 200 млн. лв. 
 
"Доста политици правят кариера единствено с атаки на гърба на "Топлофикация София". Този популизъм съсипва имиджа на дружеството - един от важните му активи. "Топлофикация" трябва да се обнови технологично", каза още председателят на енергийната комисия в СОС.
 
Целият разговор гледайте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase