fallback
Епидемиолози започват да изпитват притеснения от съвпадащи вълни на COVID-19 и сезонния грип. 
 
"Миналият сезон беше най-лекият, откакто следим грипните епидемии. Грипният сезон в Южното полукълбо е към края си. Разпространението на грипните вируси е много по-ниско от обичайните нива за това време на годината преди. Това са данните на СЗО от август. Специалистите предупреждават, че няма два еднакви грипни сезона и всеки може да ни изненада", посочи вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Данните в момента показват, че нивото на разпространението на този вирус е по-ниско, изтъкна още тя.
 
"Това, което притеснява експертите, е, че пропуснахме един сезон с грип. Може би ще пропуснем още един. Добрата новина е, че едно много сериозно заболяване липсва. Ние не знаем какво се случва с нашия имунитет като население. Това, че грипът в момента сякаш е изчезнал, не означава, че е. Той може да се върне във всеки един момент", категорично каза вирусологът.
 
"Единствените вируси, които се разпространяват, са представителите на риновирусите. Пандемията не изчезна. През лятото се увеличиха много случаите на Ковид-19 при деца. Едновременно с това се увеличиха и случаите на респираторно-синцитиалния вирус. Изненадата е, че това не е неговият сезон. Пиковете му съвпадат с тези на грипа", посочи вирусологът.
 
Тя добави, че сезонния грип и COVID-19 нямат нищо общо помежду си.
 
"Имунитетът, който имаме срещу Ковид-19, не ни пази от грип. И обратното. Центърът за контрол на заболяванията в САЩ препоръчва да си поставят ваксина срещу грип всички, включително малките деца, при които има разрешена такава", обясни проф. Александрова.
 
"В началото на пандемията, когато двата вируса циркулираха едновременно, се оказа, че в Китай 3 от 4 души при една такава коинфекция са имали много по-сериозни проблеми с дишането. Такава съвместна инфекция не е била рядкост. Тя е била в 57,3% от случаите", коментира вирусологът.
 
Проф. Александрова каза, че има данни, че в момента се разработва ваксина, която да противодейства и на двата вируса, но все още не е разрешена.
 
"Ваксината срещу Ковид-19 може да бъде поставена с останалите ваксини, дори в един и същи ден. Здравните институции препоръчаха да се използват такива тестове, които могат едновременно да покажат дали човекът е инфектиран с грипен вирус или с Ковид-19", подчерта вирусологът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

Котарак

преди 2 години

Я! Говоряща свинчуга.

15

славянин

преди 2 години

Още от времето на първите междузвездни войно Джаба Хатянина ми е била ''идеал'' за подражание и за здрава и красива физика!

14

Анонимен

преди 2 години

Свинке ти на колко си ваксини????

fallback