Снимка: БГНЕС, архив

Липсата на кандидати за президент от основните политически партии издава несериозно отношение към президентската институция и не е добро послание към избирателите. Това заяви политологът доц. Борис Попиванов пред БНР.

Още по темата
По думите му няма предизвестени победители преди изборите за държавен глава и е трудно да се прогнозира, защото не знаем кои ще са участниците.

Според доц. Попиванов от ГЕРБ ще излязат с алтернативна провокация на "хвърлената ръкавица" от Румен Радев към Бойко Борисов с предложение да се включи в надпреварата за президент.

"Президентската интрига може да захлупи интригата на парламентарните избори, която е не по-малко важна", коментира политологът и обясни: "Винаги е по-интересно да се говори за персони, отколкото за политики и програми".

Той определи такъв превес на интригата за президентските избори като грешка, защото ситуацията предполага сериозен разговор между политическите сили за решение на поне три големи проблема на обществото - Covid вълната и слабата ваксинация, цените на тока и инфлацията, която изяжда доходите на българите в навечерието на зимния сезон.

"Това са все проблеми, които не могат да бъдат решени от служебно правителство, а от управление, което предварително да каже как си представя решението на проблемите, така че да има по-малко изненади в следизборната конфигурация", посочи той.

Доц. Борис Попиванов коментира начина, по който ГЕРБ и ДПС влизат в кампанията за парламентарните избори.

"Влизат със самочувствие. ГЕРБ са окрилени от шанса да претендират отново за властта. ДПС изостави своята линия против ГЕРБ и се върна към подкрепа. Те отново изглеждат като блок, който би могъл да послужи за основа на бъдещо управление, което би могло да мобилизира техните опоненти. Появата на "Продължаваме промяната" е израз на несъгласието в обществото с връщането на ГЕРБ във властта".

Според него, ако тази формация не се беше появила, победата на ГЕРБ изглеждаше много по-вероятна, отколкото сега.

Прогнозата на политолога е за фрагментиран 47-и парламент, в който ще бъде още по-трудно съставянето на правителство, но партиите ще са наясно, че нямат право отново да поставят на изпитание интереса на избирателите и ще намерят формула да съставят кабинет, който ще има ограничен хоризонт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase