Снимка: БГНЕС
fallback

Държавни компании са най-големите нетни бенефициенти досега по антикризисната мярка за запазване на заетостта, придобила популярност като 60/40, показва анализ на данните на НОИ. Най-висока сума е отишла досега за „Рудник Трояново - Север“, част от "Мини Марица-изток" ЕАД, който е получил 45,5 млн. лева. На второ място в своеобразната класация се подрежда „Рудник Трояново – 1“ с 38,4 млн. лева. На трето по обща сума на компенсациите са „Български пощи“, които са получили помощ в размер на 32,6 млн. лева. Челната петица се допълва от казанлъшкия производител на оръжия „Арсенал“, получил 30 млн. лева от старта на програмата до днес, и „Рудник Трояново 3“, също част от „Мини Марица-Изток“ ЕАД. Още 3,4 млн. лева са получили „Мини Марица-Изток“ като централа. Това се казва в становище на Сдруженията на заведенията в България и на Българската асоциация на заведенията.

От публикуваните данни става ясно, че мярката 60/40 не е за подкрепа на бизнеса, а с нея държавата подпомага основно… държавата. С новите изисквания да се доказва спад от 30 или 40% в оборота спрямо 2019 г., от което зависи и процентът на подпомагане, програмата става на практика неработеща за частния бизнес, защото такива спадове реално означават фалит. Освен ако фирмата не е държавна, естествено…Така още един от митовете, че държавата се грижи за частния бизнес във времената на криза бе опроверган! Това е повод отново да заявим – не ви искаме подаянията, които и без това ги няма! Оставете ни да работим!, настояват от двете организации.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 2 години

Е нека си работят,кой го е страх да си седи дома. По добре да бачкат отколкото да точат помощи.

21

xaxsasб

преди 2 години

Че то над половината народ не ходи по кръчми. Що верно ги не оставят да си работят вместо да четем глупости всеки ден... Ама да им сложат по една камера над касовите апарати пък тогава да видим шоу. Хахаха. Все едно не знаем, че укриват данъци от 30 години. А и какви 60 на 40 като близо 50% от тях водят двойно счетоводство. Хахаха

20

минута

преди 2 години

е много

fallback