Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

На 6 септември честваме 136 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

На този ден през 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

На този ден през 1885 година в Пловдив, след военен преврат се създава временно правителство, което обявява присъединяването на Източна Румелия към Княжество България.

Актът на Съединението получава дипломатическо и международно признание през 1886 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

Анонимен

преди 2 години

До мълчанието "Защо братушките се спотаймат? Не им отърва!" Ами, те и при Съединението са били СРЕЩУ това българите да се обединят, и сега ПАК са така. ЗАТОВА от пасольството мълчат като ....

80

един

преди 2 години

500 години са ни мачкали и клали турците и за 500г. не се е родил един лидер да поведе народа към освобождение.И ако не ни е освободила Русия тук още щеше да е Турция.И сега още нямаме лидери,които да седнат на масата и да се разберат за доброто на България.Тук всеки мрази другия.

79

Честит празник!

преди 2 години

Искам да знам дали добрите ни югозападни съседи ни поздравиха по случай празника, или според тях и това е било фашистка окупация !?

fallback