Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Направихме всичко възможно, връщаме нереализиран мандата за кабинет във вторник. Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова след заседание на Националния съвет на БСП.

Още по темата
Решението е взето със 108 гласа "за", 6 "против" и 8 "въздържали се".

Нинова каза, че е имало предложение за връщане на мандата дори още днес или утре, както и да бъде задържан по-дълго. Надделяло обаче мнението да се даде възможност за актуализация на бюджета.

Положихме максимални усилия за постигане на мнозинство и за формиране на кабинет и работещ парламент. Трите партии на протеста ни отказаха, смятаме, че е безсмислено да се предлага министър-председател, обясни Нинова.

Социалистите са доволни, че ще има извънредно заседание на парламента във вторник за второ четене на актуализацията на бюджетите на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

Нинова обаче изрази притеснение за бюджета да не се допусне "популистко и предизборно наддаване", което накрая да не доведе до резултат, защото имало всякакви предложения, внесени от партиите.
 
Тя уточни, че социалистите са обвързали момента на връщане на мандата единствено с актуализацията на бюджета, а датата на следващите парламентарни избори не е била аргумент.
 
Според Нинова с връщането на мандата във вторник има възможност за приемането и на законите за НСО на второ четене.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase