Снимка: БГНЕС
fallback

Новите командири във Въоръжените сили бяха представени днес от министъра на отбраната Георги Панайотов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

На специална церемония генерал-майор Валери Цолов пое командването на Съвместното командване на силите от генерал-лейтенант Любчо Тодоров, който е назначен за съветник по сигурността на върховния главнокомандващ. От 1 септември Съвместното командване на силите се трансформира във функционално интегрирана структура на оперативно ниво за планиране и провеждане на съвместни операции по трите мисии на Въоръжените сили на Република България, за администриране и национален контрол на военните формирования, участващи в операции и мисии извън територията на страната.

Двете нови структури - Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана и Командването за логистична поддръжка ще започнат своята работа от 1 септември. Те са създадени в резултат на проведения Стратегически преглед на отбраната. Техните основни функции са определени в Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България до 2032 г. , съобщиха от МО.

Командването за логистична поддръжка (КЛП) е структура на оперативно ниво, която ще осъществява логистична поддръжка на Българската армия в мирно време, на въоръжените сили във военно време и поддръжка на силите на НАТО на територията на Република България. За негов командир е назначен бригаден генерал Тодор Тодоров.

Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана (ККИПКО) е структура на оперативно ниво, предназначена да осъществява комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана на органите и пунктовете за ръководство, командване и управление на страната и въоръжените сили на стратегическо ниво. Негов командир ще бъде бригаден генерал Васил Събински.

"Днес е особен ден, защото маркира фазата на реализацията на Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2032 и Плана за развитие на Въоръжените сили на Република България до 2026 г. Изпълнението на вашите задачи изисква подход, който излиза извън стереотипите. Времената, в които живеем, са такива, че изискват нестандартни решения. Аз съм сигурен, че вашата подготовка, вашия опит и натрупаната мъдрост ще ви помогнат в предизвикателствата. Във ваше лице и в лицето на командирите в Българската армия аз виждам мъже и жени в униформа и цивилни служители, които поставят на първо място България. Това е единственият път към сигурно бъдеще. Това неразривно е свързано с модернизацията на Българската армия и нейното превъоръжаване", заяви в обръщението си към новите командири министърът на отбраната Георги Панайотов. 

По-късно през деня адмирал Емил Ефтимов представи пред личния състав и новоназначения командир на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана  бригаден генерал Васил Събински.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

SS

преди 2 години

Номенклатурата било тя гражданска или военна има едно вечно и неизменно свойство ,да се самовъзпроизвежда ! Пример за това е Бг.Държава с най голяма администрация ,и жалки остатъци от армия,но генерали и полковници с лопата да ринеш.Вземете най големия некадърник и го уредете на работа в някое министерство. Той престава да бъде некадърник защото институцията като орган на държавата се ползва(или би трябвало да се ползва) с уважение ! Запомнете това !

20

Слави

преди 2 години

Търси се високоплатена длъжност на командири с армия от тюфлеци.Колкото повече се толерират с редица привилегии толкова и се понижава качеството им за сметка на всички останали

19

Анонимен

преди 2 години

генерал дето и еди човек не е убил в бой е като хирург без една операция в живота ще идете ли на такъв доктор под ножа

fallback