Снимка: БГНЕС, архив

Спирането на работата на полигоните за борба с градушките край Пловдив било с цел да се осигури безопасно кацане на самолет на летище Пловдив, съобщиха от Ръководството на въздушното движение.

Траекторията на машината преминавала през 11, 12 и 13-и полигон, а решението за спирането на ракетите е потвърдено в 19.35 часа в събота. Самолетът е кацнал на летището в 20 часа, а 11 минути по-късно е дадено разрешение да продължи стрелбата по градоносните облаци.

Още по темата
„От 2011 година съществува оперативна процедура за осигуряване на планирани полети от и до летище Пловдив при работа на полигоните за борба с градушките. Тя е разработена вследствие решение от среща между Летище Пловдив , Изпълнителната агенция за борба с градушките, ГД ГВА, ДП РВД и Министерство на отбраната.

Съгласно процедурата при работа на полигоните за борба с градушките, приоритет е осигуряването на планираните полети от и до летище Пловдив.

Основната дейност на ДП РВД и ръководителите на полети е осигуряване на безопасно обслужване на въздушното движение спрямо предварително разписан и утвърден летателен план от съответния оператор. Решение за промяна на полета се взема единствено от командира на самолета, съгласувано с неговия оператор”, поясниха от РВД.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase