fallback

Жители на Афганистан, които са работили за българския контингент, търсят убежище у нас.  Двамата мъже не могат да напуснат страната след окупацията на талибаните. По случая се ангажира премиерът Стефан Янев, съобщава Bulgaria ON AIR.  

Вече 16 дни Кабул е в плен на талибаните, а летището не може да побере хилядите афганистанци, които искат да напуснат страната.

Гул Рахман е сред тях. Завършва висшето си образование у нас и работи 7 години за българския контингент на НАТО като преводач. Сега иска помощ, за да избяга от дома си.

"Страхувам се от талибаните, затова изпратих при вас документи", каза той.

Помощ у нас иска от бившия командир на българския ни контингент в Афганистан.

"Те са направили опит да се свържат с българското посолство. Но когато са отишли в Кабул - са видели, че не функционира. Не мога да бъда безразличен към тези хора, знаейки какво могат и как са си изпълнявали задълженията", сподели бившият командир на българския контингент в Афганистан ген. Димитър Шивиков.

Тръгването на тримата от Кабул без помощ от друга държава към момента е невъзможно. Затова те настояват да им бъде изпратен документ, който те да представят пред американските сили, за да напуснат страната.

"Тяхната молба е България под някаква форма да им помогне, да им съдейства да напуснат своята родина Афганистан, поради факта, че се страхуват не само за своя живот, но и за живота на своите семейства", коментира още ген. Шивиков.

На заседание в сряда българската държава реши да осигури убежище на 70 афганистанци, служили на контингента ни в Кабул. Пред Bulgaria ON AIR премиерът Стефан Янев увери, че процесите по извеждане на хора от Афганистан от наша страна продължават.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

Nikk

преди 2 години

Тези хора поне искат официално да дойдат в бг, а не идват през планината. Българите сме добър народ, имаме съчувствие и състрадание към другите. Ако искат наистина помощ, мисля че можем да им я дадем. Обаче идват и приемат християнството. Защото българската държава е такава - християнска, и всеки който иска да дойде тук, трябва да се съобрази с нас, с българските порядки и българщината като цяло..

31

Питам се...

преди 2 години

...дали и слугите на руснаците са молили за убежище след 10 неомври когато в България идва демокрацията ? Или не се е налагало. Нашите подмазвачи са били слуги на "силните на деня" а не определено на комунистите . След като господари ни станаха Американците и нашите слуги са се преориентирали. Така хем пак са си слуги,хем със опит и солиден стаж, хем и не се е налагало да търсят помощ за евакуация... От бдителни комсомолчета ... направо във форумни тролчета. Преди са хейтили САЩ - сега Русия...

30

Българин

преди 2 години

Ние роми - пиавици имаме достатъчно !!!!

fallback