Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Шокиращо насилие. Така омбудсманът Диана Ковачева коментира в предаването "Опорни хора“ кадрите с полицейското насилие от миналата година по време на протестите.

Няма човек, който да е изгледал тези кадри, които станаха известни, и да не се възмути, допълни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Имаше шокиращо насилие. Оказа се, че обемът на насилието е много по-голям от м.г. Едва ли някой може да остане безразличен при вида на хора в безпомощно състояние, влачени и бити по един брутален начин“, коментира омбудсманът.

Oще по темата


„Тук става въпрос не просто за насилие, а за издевателство, изтезание, унизително и нечовешко отношение. Съдът трябва да определи дали става дума за престъпление, но във всички случаи това поведение не е правомерно, защото не става въпрос за агресия от страна на протестиращите, хората не дават дори отпор на мерките на полицаите. Аз лично смятам, че виновните трябва да бъдат наказани“, изрази позицията си Диана Ковачева.

Тя припомни, че още м.г. е изпратила искане до министъра на МВР и самата тя е направила проверка – „видяхме в болницата част от битите хора“.

„Нашето заключение беше, че има насилие и виновните трябва да бъдат наказани. Информирах министъра за отказа на адвокат на част от задържаните лица. Ставаше въпрос и за заплашителни емблеми, които не са част от униформите на полицаите, за боксове. Но се видяха много ясно тези нашивки – един удар, един убит. Не е приемливо по този начин да изглежда българският полицай. Получих отговор от министъра още м.г., че има дисциплинарни производства срещу четирима полицаи и че материалите са изпратени на районната прокуратура в София“, припомни омбудсманът.

„Това, което виждаме сега, е, че полицаите са много повече от четирима, което означава, че държавата трябва да изпълни своите задължения за ефективно разследване и наказване на всички по веригата, които са виновни“.

А дали са били укрити записите, Диана Ковачева заяви, че „няма как да знаем, дали са били укрити. В момента има комисия в парламента, която се занимава с този въпрос и очаквам да стане ясно“.

Диана Ковачева коментира и казуса с мигрантите, както и цената на водата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

132

Анонимен

преди 2 години

Полицаите били онзи чората са в затвора. Ама тези няма как - не са били криминални типове, били са явно обикновени хора. Едва ли са задържани точно провокаторите, знаем си я нашата полиция, хваща разни да операт пешкира, страх ги е да не настъпят някой по-голям.

131

Анонимен

преди 2 години

Всяко чудо за три дни. Пошумя се, повъзмутихме се. А за биячите с униформи на полицаи животът си продължава. Кой се преместил на по-високоплатена работа, кой с други битовизми си се занимава. Даже и имената им не научихме. А би трябвало да полежат в затвора, там ще си бъдат на място, при останалите престъпници. А, забравих - там са само кокошкари, тия явно не са такива.

130

ако няма да бият

преди 2 години

За какво са им жандармерия и СПС--да не мислите ,че цял ден на плаца свирят на цигулки-- нон стоп изучават старите рймски техники и военни формации със щитове и палки--и другото е надъхване и пак надъхване.ЗА вас бият младежи ама защо не им запишете разговорите които те си говорят за тези срещу тях ,сигурно е 300 пъти ,че се смятат за непълно невинии и че са били само разни пропаднали под въздеиствие на наркотици и алкохол на които боя им е бил малко,да не си мислите ,че са седнали да се съжал

fallback