Кадър: Нова тв
fallback

Извадени камъни, счупени парапети и мостчета. Това виждат туристите, които минават през новата алея, водеща към Седемте Рилски езера. Новите пътеки предизвикват недоволство у посетителите. Те са на мнение, че новите трасета могат да предизвикат ерозия, вместо да предпазват от нея.

„Скандално просто. Не мисля, че тук е мястото да се изграждат пътеки. Да се налива чакъл, да се трасират пътеки. Според мен това е много вредно за езерата, тъй като знаем, че от години има проблем с тях и със замърсяването им. Не мисля, че това по някакъв начин ще помогне за това да ги запазим”, разказва турист пред Нова тв.

Според хората новото трасе се руши и заради начина, по който се пренасят камъни към горната част на пътеката. Туристите не харесват и изградените парапети в горната част на пътеката, защото според тях съоръженията не са здрави и предразполагат към инциденти.

Oще по темата
Други обаче смятат, че пътеките са полезни и правилно изградени. „Особено за хора, които имат проблеми с изкачването. По-лесно достъпно е - за повече хора, за малки деца - също”, посочи турист.

Въпреки че край езерата има изградена пътека, част от хората в планината продължават да се движат по произволни маршрути.

„Камъните не са изпаднали, извадени са умишлено от недобронамерени хора. Ясно си личи, че е направено от човек, а не от топенето на снеговете. Факт е, че пътеките се използват. Основният туристопоток минава през тях”, обясни директорът на Дирекция „Национален парк Рила” Красимир Андонов.

Той посочи, че вече се отчита възстановяване на тревни съобщества в ерозиралите участъци. Във Facebook обаче, обясни Андонов, се е сформирала група, в която се агитира срещу изграждането на пътеките. „Провокираше се всеки, който отиде на езерата, да извади по един камък и да счупи по един парапет. Не виждам смисъл в това”, допълни директорът на Дирекция „Национален парк Рила”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 2 години

Лекокрили невинни елфи са посетили "девствените" езера.След тях е останала само синкава мъглица.

8

Анонимен

преди 2 години

На 20.08.21г. бях там. Всичко си е О'кей.

7

Анонимен

преди 2 години

Единственото успокоение е , че не само у нас е така. Някаква 90-годишна беше изкачила Еверест - носили я.Рилските езера бяха каквото бяха, сега не са нищо, понеже всеки льо ьо може да се 'изкачи там'. Направо им асфалтирайте паркинг, сложете и такса. .

fallback