Снимка: БГНЕС
fallback

Протестните партии и на първо място първата политическа сила в парламента "Има такъв народ" ще понесат щети от политическата ситуация. Това коментира пред БНР Боряна Димитрова, създател и управител на "Алфа рисърч".

Oще по темата
"Преди всичко за начина, по който партията реши да води преговорите и консултациите, начинът да наложи едно свое правителство само с 65 депутати. Суверенът, както казва лидерът на ИТН, не беше дал достатъчно автономна власт на тази партия, че тя самостоятелно да реши по какъв начин да изглежда следващото правителство", каза тя

Димитрова подчерта, че и при останалите партии на протеста ще има щети, защото обществените очаквания са били около трите партии да се сформира мнозинство и да се излъчи правителство:

"Много сериозният въпрос е, ако не могат да сформират правителство партиите, които се обявиха срещу модела на статуквото, какво ще се случи в един следващ парламент?". 

По думите й по начина, по който се водят консултациите от президента, и по начина, по който протичат драматичните събития в парламента, решението на кого ще бъде връчен третият проучвателен мандат, ще се определи от три фактора.

Единият е калкулациите по отношение на предстоящите президентски избори, втори - позиционирането на парламентарните партии за нови избори, които изглеждат неизбежни, а третият е на кого ще се сгромоляса вината за скоропостижно отиващия си парламент.

Тя прогнозира, че 46-ото Народно събрание няма да излъчи правителство и уточни, че оттук нататък всички калкулации се правят в ситуация, в която часовникът върви назад.

"Идва моментът, в който вече пред избирателя ще може да се поставя въпросът кой ще калкулира най-малко щети от тази ситуация, която беше и парадоксална, и абсурдна, която показа много малко равнище на компетентност и на ресурси политическите сили и президентът да успеят да овладеят една такава политическа криза. ... Основните усилия са разположени върху това, че всеки прави повече или по-малко логични или алогични действия, за да излезе сух от водата".

Димитрова определи политическата ситуация като несигурна и допусна на следващи парламентарни избори ГЕРБ да повишат резултата си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

169

Уракул

преди 2 години

Врачката не познаИтн ще повиши доверието Майчето ще далеч от бариерата Ристю ша е на кантар

168

Анонимен

преди 2 години

слави отива при царя заедно с ибгни, хората избират Бойко за още 12 години спокоен живот без кризи

167

:)

преди 2 години

Всички за Слави. Ето талибаните успяха. Сега друсат кючеци. И Слави ще успее и ще друсаме кючеци и ние. Слава на простащината

fallback