Снимка: БГНЕС

Ресторантьори блокираха пловдивското кръстовище на Чифте баня в час пик заради готвените от здравните служби ограничения на бранша с цел ограничаване на COVID-19, предава БГНЕС.

Още по темата

Докато се събираха по булевард "Цар Борис Трети Обединител" и "Шести септември", протестиращите удряха с черпаци, тави и капаци на тенджери. По план кръстовището трябваше да бъде затворено за два часа, но собствениците на заведения и техният персонал отпушиха трафика след половин час. Решението си взеха след кратък разбор, на който заявиха, че не искат да създават неудобство на пловдивчани, а просто исканията им да бъдат чути.

От ресторантьорския бранш настояват да няма повече затваряне на заведения или ограничаване на работното им време. Съгласни са обаче персоналът да носи маски и обектите да се дезинфекцират непрекъснато.

Недоволство имаше и във Варна. Там ресторантьорите се заканиха да протестират "до дупка".

Десеки собственици на заведения блокираха този следобед ключовото кръгово кръстовище към курортните компекси.  Протестни действия срещу плана за действие на Министерство на здравеопазването за справяне с Ковид 19 ще организират всеки ден в по-големите градове на страната от представители на Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Протестите ще започват всеки ден от 16:00 ч. на едно и също място - в София - Орлов мост, във Варна - паркинга под кръговото на Почивка, в Пловдив - бул. „Цар Борис III-ти Обединител“.

Това съобщи за "24 часа" Варна Марин Сотиров, зам.-председател на Сдружението на заведенията във Варна.

Организаторите ще затварят тези ключови пътни артерии в страната, за да настояват за промяна в Плана на МЗ за действие за борба с Ковид 19.

Работещи в нощни клубове в Слънчев бряг и ресторантьори по морето блокираха за кратко едното платно на изхода на Бургас в посока магистрала „Тракия“ в знак на протест срещу евентуално ново затягане на мерките в сектора заради коронавируса, предаде кореспондентът на БГНЕС от Бургас.

Първоначално обявеното затваряне на ключовия за града вход и изход, така и не се осъществи. Протестът се организира от местната структура на „Сдружение на заведенията в България“. Работещите в сектора по морето са категорични, че ако бъде въведен вечерен час за работа на нощните клубовете - 23.00 часа в разгара на сезона, то по-добре те изцяло да затворят.

Сред протестиращите се появи и шефът на родната федерация по ММА Станислав Недков-Стъки, който подкрепи исканията на браншовиците. А те са за изцяло нова стратегия за действие при кризисни ситуации що се касае до туристическия сектор и по-специално нощните заведения и ресторантите. Настояха и за дотация при задължаване за работа с намален капацитет и преосмисляне на часовите ограничения за нощните клубове.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase