Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg, архив
fallback

"Демократична България" няма да подкрепи проектокабинета на "Има такъв народ". Съпредседателят й Христо Иванов обяви, че решението е било взето единодушно на заседание на групата.

Той заяви, че не става дума за порции, а за липса на политики, които са важни за ДБ, сред които смяна на главния прокурор и шефа на КПКОНПИ, реформа в съдебната система.

Oще по темата
"Не можем да дадем гласовете си за споразумение, което е едностранно и не е съгласувано с нашите политически цели, и легитимира плаващо мнозинство", подчерта Иванов.

По думите му това е рецепта за задкулисие. Според него това е най-слабият състав на Министерски съвет, излъчван досега и не е правителство на промяната.

Метафорично казано - предлагат ни торба с котки, която да подкрепим или да бъдем виновни, посочи съпредседателят на ДБ.

Христо Иванов подчерта, че третият мандат, който ще връчи президентът Румен Радев, е кризисният и призова с него да бъде съставено "нещо, което да работи".

Извън ГЕРБ и ДПС всички сме длъжни да разговаряме за правителство с ограничен мандат 6-8 месеца, което да свърши няколко много важни неща - да преведе страната през задаващата се вълна на ковид, през зимата, да се приеме бюджет, България да влезе в процеса на Плана за възстановяване, да се преизчислят пенсиите, да се прокара съдебната реформа, изреди той.

Христо Иванов призова партиите в парламента да са смирени, да направят крачка назад и да дадат на хората управление, "което не оставя вкуса за унижение, подмяна, диктати и извиване на ръце". Той даде да се разбере обаче, че ако третият мандат бъде връчен на БСП, "Демократична България" няма как да даде подкрепа.

Вчера от ИБГНИ също заявиха, че няма да дадат подкрепа за проектокабинета на ИТН, днес се очаква и решението на БСП. Това са трите формации, с които от партията на Слави Трифонов водеха преговори.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

352

Анонимен

преди 2 години

Думите на Христо Иванов буквално звучат така: "Не искаме министерски постове, но няма да одобрим нито един министерски пост, който не е от нашите хора". Реално човекът си иска министерските постове, но без да изглежда видно, че ги е искал.

351

Анонимен

преди 2 години

Абе правителство на пошлия вицаджия Слави и то много желано от българската ***. Ей така си избрахте мутрето Борисов-с мИрак. Да тегли заеми и да живурка. Ей сега гледах реклама как да си купя кола-кредит само с лична карта. Лесно, бързо и достъпно, а после ми сложете локдаун и уволнение и увисвам като чироз на слънце.

350

хаха

преди 2 години

червено недоносче намазаха ти ските,неосъществено наследниче

fallback