IStockphoto
fallback

Вероятно знаете, че е важно да използвате слънцезащитни продукти върху лицето и тялото си, когато излизате навън. Но осъзнавате ли, че устните ви също се нуждаят от защита?

 
Прекарването на твърде много време под жаркото слънце може да причини подутост или раздразнение на устните, което може да превърне яденето и пиенето в болезнено преживяване. Ако получите слънчево изгаряне в тази област на лицето, може да го лекувате у дома, използвайки алое вера или други способи за облекчаване на болката, но в някои случаи може да ви се наложи да посетите лекар.
 
Ето пет начина, по които можете да лекувате слънчевите изгаряния по устните и как да ги предотвратите за в бъдеще.
 
Симптоми на слънчево изгаряне върху устните
 
Изгарянията по устните могат да изглеждат различно в зависимост от това дали са от първа или от втора степен.
 
Следствията на изгорелите на слънцето устни от първа степен са по-леки и включват симптоми като повишена чувствителност, усещане на парене или щипане, дискомфорт по време на ядене или говорене, сухота, леко белене. Тези изгаряния обикновено преминават от само себе си за около три до пет дни.
 
Изгорелите от слънцето устни от втора степен са по-тежки и са със симптоми като болка, значително подуване, зачервяване или потъмняване. Тук нещата са малко по-неприятни и изискват посещение при дерматолог, за да се предотвратят по-сериозни проблеми като инфекция или белези.
 
Как да третираме изгорели от слънцето устни?
 
Ако имате леко слънчево изгаряне върху устните, най-вероятно ще можете да го лекувате у дома. Ето пет домашни средства, с които можете да опитате да облекчите чувствителността, сухотата и паренето от изгарянето.
 
1. Студен компрес
 
Важно е да охладите устните си възможно най-скоро след слънчевото изгаряне, за да намалите възпалението. За да направите хладен компрес, може да накиснете кърпа в студена вода или пък да я увиете около пакет с лед. Дръжте компреса върху устните си докато почувствате известно облекчение.
 
Още по темата ще откриете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

5

преди 2 години

За първи път чувам за изгорели устни от слънце.Изпръхнали от студ и вятър -да.

4

Щерю

преди 2 години

Ако сте загоряла - само с целувки по изгорелите розови петна няма да стане...

3

Митко Любопитко

преди 2 години

Как само устните ще изгорят от слънцето , тая да не ходи с гангстерска маска на плаж ?!

fallback