Снимка: БГНЕС
fallback

В Народното събрание обсъждат предложението на председателя Ива Митева пленарните заседания да се провеждат през седмица. Спорен нея режимът на работа в зала трябва да се редува със заседанията на комисиите, предаде БНР.

"Тук идеята не е парламентът да не работи, напротив, парламентът трябва да работи, но трябва да работи така, както работят всички парламенти, защото съгласете се работа до 2 часа в зала или до 3 и след това работа в комисии по няколко часа или по нощите, не е нормална работа. Вие сте свидетели, виждаме и какви закони произвеждаме", коментира председателят на НС.

Тази идея няма да бъде одобрена от обществото, посочи депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

На свой ред Йордан Цонев от ДПС напълно одобри идеята за редуване на заседанията на парламента с тези на комисиите.

"Вие виждахте как е в комисия - влизаме в едната комисия, оставяме си гласа, подписваме се и бягаме в другата. Ако искаме тази практика да я прекратим, трябва да дадем много време на комисията, за да работи. Трябва да обясним на хората, че няма да почиваме, няма да лежим вкъщи, а ще идваме в 9 часа сутринта на работа и ще си отиваме в 6 вечерта като всички нормални хора. Ще има санкции, който не идва - без заплата", каза Цонев.

Да бъде създадена комисия за национална сигурност, реши временната комисия по правилника за работа на 46-то НС. Тя ще замени комисията по вътрешна сигурност, а към нея ще има подкомисия за контрол на СРС.Така на практика занапред няма да съществува Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.
Предложението дойде от Виктория Василева от "Има такъв народ", предаде БТА.

Подорганът ще се ръководи на ротационен принцип от представител на всяка парламентарна група, предвижда новият проект на правилник. Редуването ще става при започване на нова сесия на Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 2 години

Прозрачност ей. Все по-прозрачно става.

24

анонимен

преди 2 години

А па може и направо да работят през Фейсбука, не е нужно да се разкарват до НС! Тъкмо ще спестят от гориво, тоалети и тоалетна хартия!

23

Анонимен

преди 2 години

Чалгарите няма да ви се обясняват всеки ден. Като решат нещо, ще научите след години. Ще видите какво ще направят. Когато му дойде времето. Спират перде кириза и ще дават Парламентарното шоу на сценаристите. Там пак актьори ще играят. Министърът на пропагандата ще казва, ако има нещо интересно. Но журналисти да пречат на работата всеки ден - това го забравете.

fallback