fallback

Над 80 милиона литра вино от миналогодишната реколта залежава в избите. Ако не се реализират продажбите, има опасност от големи загуби за бранша.

Румен Илиев е управител във винарска изба, която произвежда над 120 000 бутилки вино годишно. Заради пандемията регистрират спад в продажбите с до 50%.

"Все пак виното е стока, която е скъпа, тя не е от първа необходимост и в този ред на мисли тя не е нещо, което е от първо значение за купувача. И оттам тръгват вече проблемите при нас с продажбите, със съхранението на вино, със средствата, които успяваме да реализираме", каза той.

Пандемията донася загуби за бизнеса, защото продукцията основно се изкупува от ресторанти и хотели, които бяха затворени месеци наред. Специалистите от бранша предлагат улеснения в действащите мерки за винопроизводителите.

"Кризисното съхранение на вино – миналата година заявленията се подаваха при нас и се издаваше удостоверение, с което винопроизводителите кандидатстваха във фонд "Земеделие". Тази година се подава директно във фонд „Земеделие“ – София и проверки от наша страна не се извършват", посочи началникът на Агенцията по лозата и виното в Русе - Веско Симеонов.

Във връзка с трудното реализиране на продажбите, както и за да се избегне залежаването на продукция, производителите от лозаро-винарския сектор имат възможност да "събират на зелено".

"Събирането на зелено“ е мярка, с която се цели да се намали гроздето, което се изнася на пазара. При нея се финансират в основни линии разходите на производителите по отглеждането му", допълни той.

До този момент само 35 производители от страната са се възползвали от държавната подкрепа за изкупуване на продукцията на зелено, а за щастие само 3 предприятия са обявили, че тази година няма да приемат грозде за преработка.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Моля

преди 2 години

До Анонимен 24: Не става да го свариш на ракия, това което залежава не е вино, а химически съставки, които смесени с вода имат вкус на вино. И за оцет не става.

20

Моля

преди 2 години

И аз имам залежало вино. В мазето имам от няколко реколти. Не е много, но като вкуся - става по-хубаво. Но до 4-5 годишн. По-старото много кафенее иначе и то е добро.

19

Анонимен

преди 2 години

това не е вино а химична разработка за простолюдието

fallback