fallback
Вдигането на пенсиите от 1 октомври е заложено в актуализацията на бюджета, направено от служебното правителство. Предстои обаче да се разбере дали новия кабинет ще го одобри? Справедлив ли е механизмът за увеличението на пенсиите и как ще се отрази това на бюджета?
 
"Няма социален министър, който да не иска да увеличи пенсиите. Предложението за актуализация на бюджета е на служебния кабинет. В момента не виждаме 3-годишната прогноза. Знаем, че България е с влошена демография", каза за ефира на Bulgaria ON AIR бившият заместник-социален министър и настоящ председател на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова.
 
"Самата пенсионна система трябва да се разграничи от социалното осигуряване. По време на пандемията видяхме колко е важно всички да се осигуряваме на реалните си доходи. Трябва да се намери баланс за това каква да е социалната помощ, как точно ще се изплащат тези социални помощи. Самата актуализация на бюджета трябва да си мине по обичайния ред", подчерта тя. 
 
Русинова смята, че трудно ще се постигне консенсус.
 
"България през следващите няколко години ще бъде поставена пред големи предизвикателства, не само заради пандемията. Приоритетите са България да е по-зелена, дигитална и социална", обясни тя. 
 
Зорница Русинова поясни, че е добре страната да приоритизира националните си цели.
 
"Въпросът е да се направят мерки, които да доведат до трайна заетост, допълнителни мерки за активизиране на младите хора. В момента е важно да се вземат мерки за бизнеса и икономиката, схемите за подкрепа на общините на фона на пандемията и прогнозите за нова Ковид вълна. Мярката 60/40 трябва да се запази, ако пак има затваряне на бизнеса. Нямаме яснота каква част от тази актуализация сега се предлага и ще бъде приета от следващия кабинет и подкрепена от парламента", допълни бившият заместник-социален министър.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 2 години

Когато има ограничения и таван на пенсиите кого лъжете? Защо да се осигоряваш за нещо което никога няма да получиш от крадливите управляващи.

33

До 29 Жо

преди 2 години

Пропускаш третия и най-важен фактор - средната осигурителна сума за 12-те месеца преди месеца на пенсиониране.

32

Валодя

преди 2 години

България е по руски модел, което означава държава разбойник която се самоизяжда и самоубива. Комунизъма още пречи на България да стане богата и цивилизована.

fallback