Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Актуализацията на бюджета трябва да е първата задача на новото правителство, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БНР.

Още по темата

Оценяваме като позитивни предложените параметри от служебното правителство, допълни той.

„Доброто е, че няма орязване на разходи, а се предлага всъщност завишаване на приходите с около 2 млрд. лв. и с почти толкова увеличение на разходите. Това ще направи живота на много хора по-спокоен във второто полугодие на тази година. Имам предвид пенсионерите, които ще получат по един или друг начин, предстои да видим как, увеличение на своите пенсии устойчиво, а не месец за месец. На второ, много важно място, според нас е продължаването на мярката 60 към 40 в модифицирания вариант до края на годината, за което има предвидено около 400 млн. Лв“, каза Димитров.

„В понеделник ще се проведе заседание на тристранния съвет, където предложенията ще бъдат коментирани по-подробно“, допълни Димитров.

Според него актуализацията на пенсиите от първи октомври тази година е реалистична.

„Нашето предложение беше освен увеличението на тежестта на всяка година стаж в личната пенсия на всеки един от 1,2 % на 1,35 %, минималната пенсия и максималната да пораснат с повече -  с около над 20%“, поясни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase