fallback
Вече осезаемо започва да се усеща поскъпването на горивата. Това е заради промени в данъчното облагане и въвеждането на нов евроакциз. Очаква се това да повлияе и на стоките и услугите, които стигат до крайния потребител. 
 
"От два месеца се говори за очакваното поскъпване на стоките. Преди година, в началото на пандемията, цените на горивата тръгнаха надолу. Реално сегашното увеличение ни връща към състоянието от преди година", заяви Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Той уточни, че цената на горивата не представлява основният фактор за поскъпването на голяма част от хранителните продукти у нас. 
 
"Цените на много стоки не зависят от националната борса, а от световната. Когато се радваме на добра реколта у нас, трябва да разчитаме на такава и по света. Защото лошата реколта в Китай се отразява на цените по целия свят. Да се надяваме, че климатичните промени няма да повлияят глобално на цените", коментира Николов.
 
И подчерта, че поскъпването при някои домашни потреби е част от общите процеси, до които води инфлацията. 
 
"Те са свързани и с глобалните вериги на доставки. Имаше забавяне на доставки на суровини и резервни части, което затрудни изпълняването на поръчките. Постоянните локални локдауни в Китай през последната повече от година, също оказват влияние - затварят цели райони с население колкото България. Като спре една фабрика - страда цялата верига на производство", обясни Николов. 
 
Той подчерта като добра новина споразумението на основните страни-източници на горива за увеличение на производството, което ще намали цените на борсите. 
 
"Ефектът ще се усети до няколко седмици. Това е добър знак, че инфлацията ще спре и ще се окаже ефект на възстановяването, когато има по-активно търсене след дълъг период на свиване на пазара. На малко по-късен етап новите цени на горивата ще се отразят на другите стоки", прогнозира Богомил Николов.
 
България все още изостава с прилагането на директивата за спиране на употребата на пластмасови изделия, която влезе в сила в ЕС в началото на месеца. Николов прогнозира, че тя ще доведе до поскъпване на алтернативните изделия от картон, бамбукови или палмови суровини. Но акцентира, че трябва да се направи проучване дали тези алтернативи са безопасни за здравето. 
 
"Вече има изследвания в Европа, които показаха, че 53% от изпитваните алтернативни продукти съдържат опасни химикали. Трябва да знаем откъде идват идват тези стоки и какво съдържат. Бамбукът се стрива на прах като брашно и смесен с лепило се образува суровината за сламки. Но се оказа, че това лепило съдържа вредни елементи", обясни Николов.
 
Той коментира и голямото търсене на недвижими имоти у нас. 
 
"То е доста странно - нито се увеличаваме като население, нито има някаква значителна миграция, за да има такъв голям интерес към имотите. Обяснявам си го единствено с ниските лихви на кредитите. И когато имаш спестявания, първата мисъл е да ги вложиш в недвижим имот", предположи Николов от "Активни потребители". 
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

115

преди 2 години

Коментар от Гербер!

13

Ууууу

преди 2 години

Оххх, не ме разсмивайте, кога в Корумпестан сте видели цени надолу, освен населението?

12

Дзъ

преди 2 години

Може, ама не искат... ако не вярвате - питайте Топлофикация, Софийска вода, ЧЕЗ, А1 и техни подобни

fallback