fallback

Общ преглед

На днешния 20 юли България отбелязва началото на едно от най-трагичните и величествени събития в нашата история – избухването на Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година.

Въстанието от 1903 г. в Македония и Одринско е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи.

Организатор на въстанието е Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация (ВМОРО). През януари 1903 г. част от членовете на ЦК свикват конгрес в Солун, който взема решение да се вдигне повсеместно въстание в Македония и Одринско. На Смилевския конгрес на Битолския окръг на ВМОРО се решава въстанието да започне в окръга на 2 август (Илинден).

Началото на бойните действия в Одринско се определя за 19 август (Преображение), а Серският окръг трябва да се вдигне на 27 септември (Кръстьовден).

Кулминационна точка на въстанието става превземането на гр. Крушово и прокламирането на Крушовската република. На 6 август същата година въстанието избухва и в Одринско. Въстаниците успяват да освободят много селища в района на Странджа планина и крайморските градове Василико (днешно Царево) и Ахтопол.

Връхна точка то достига с обявяването на Странджанската република, която просъществува 26 дни.

В крайна сметка въстанието е потушено, като в сраженията загиват 994 въстаници, опожарени са 201 села, убити са 4 600 души от мирното население, а други 25 000 души, жители от Македония и Одринско, избягват в Княжеството.

Тези цифри са доказателство за непримиримостта на населението в Македония и Одринско със съществуващия национален и социален гнет, за непреклонната му воля да живее свободно, за стремежа му да отхвърли окончателно османското господство.

Кадри от честването в София вижте в репортажа на фотографа Димитър Кьосемарлиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Анонимен

преди 2 години

Кал-файда, сега всичко е затрито и загубено! БКП форевър и чалгария!

7

SS

преди 2 години

ИВАН ВАЗОВ: БЪЛГАРИЙО ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА......! АКО ВЪЗКРЪСНАТ И ВИДЯТ ЗА КАКВО СА УМРЕЛИ,ЩЕ УМРАТ ОТНОВО !!! ИЛИ ЩЕ СЕ ХВАНАТ ОТНОВО ЗА РЕВОЛВЕРА.....!

6

Анонимен

преди 2 години

А най хубавото е,че османският народ вече го няма.Изчезнал е някъде и няма да причинява този ужас и страдания.

fallback