fallback

"Словения отрича да финансира този Институт за близкоизточни и балкански изследвания ИФИМЕС,  (б.р. - водещ антибългарска кампания с пропагандни тези, ползващи Скопие в спора със София). Но, от друга страна, когато се обявява финансирането на института, се вижда, че разчитат на консултантски договори и на финансиране от различни организации, които включват Словенската поща, държавната електрическа компании, тоест държавни организации в Словения финансират този институт, но не и словенската държава?," каза в предаването "Брюксел 1" на телевизия Bulgaria ON AIR доц. Христо Костов, преподавател по история и международни отношения в  Schiller International University и в IE University в Мадрид.

Словения пое ротационното председателство на 1 юли 2021 и обяви засилване на диалога със Скопие за стартиране на европреговори като един от приоритетите си.

"Тези връзки трябва да излязат наяве", смята доц. Костов. "На европейско ниво България трябва да говори за това, защото това е един парадокс. Словения твърди, че няма нищо общо с тях, а от друга страна, тези държавни компании са едни от спонсорите на този институт."

Според доц. Костов Португалия може да резбере позицията ни, "защото има подобни проблеми относно произхода на португалския език. Нямат спорове с Испания, защото въпросите се решават на цивилизовано ниво. Ако нашите дипломати популяризират ясно нашата позиция, можем да срещнем разбиране и в Испания, където също има доста етнически езикови проблеми, също Италия, особено Гърция, във връзка с провокациите към Гърция от Р С Македония.

Също така можем да разчитаме и на Франция, Италия и Румъния, защото Румъния има подобен случай с Молдова, но там ситуацията е много по-различна, защото между Румъния и Молдова има много повече разбиране,“ смята проф. Костов.

Целия разговор на Милена Милотинова с доц Христо Костов – във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 2 години

Игворираме Словения, заради това, че финансира институт, от който се разпространява езика на омразата. Също и заради изказването на депутатката Таня Файон, в което обвини България в себичност и егоизъм. Вето.

2

Анонимен

преди 2 години

Това обяснява защо онази словенска евродупетатка нервничеше миналия месец че сме блокирали С.Македония.

1

Анонимен

преди 2 години

Точно в десетката. Време е за закон, с който такива организации да попадат в регистър тип агенти на влияние, и цялото им финансиране да е обществено достояние. Нека поне средно любознателния човек да знае, чии манипулации разпространяват, под научно име институт.

fallback