Туроператорите си поискаха обещаните 16 млн. лв. Има ли комуникация с ресорното министерство?

"През последните 2 дни направихме срещи с Министерството на туризма, така че най-после, след като поискахме оставки и започнахме да тръбим в медиите, че проблемът е доста сериозен - започнаха срещите, в които се опитваме да постигнем някакъв компромис. Все още нямаме резултат. Първият ден се постигна пробив, разбра се какъв е проблемът, но през втория ден се върнахме в изходна позиция", каза Димитър Балтов от обединение "Бъдеще за туризма" в студиото "Денят ON AIR".

Той подчерта, че основният проблем е в това, че тези 16,5 млн. няма да успеят да стигнат до туроператорите, защото се наложиха условия. "Те несъответстват на закона за помощта и на които туроператорите няма да могат да отговорят. Бяха въведени 3 нови условия, но в продължение на срещите бяха разяснени 2 от тях, които няма да блокират до такава степен процедурата. Но едно от тези условия блокира - това е, че парите не могат да бъдат повече от парите, които туроператорът дължи към свои доставчици. Проблемно е, защото парите, които туроператорите дължат на клиенти са повече от парите, които са от доставчици", допълни Димитър Балтов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И посочи, че това е така, защото туристическите пакети не се състоят само от хотелско настояване и транспорт.

"Решението за нас е отпадане на постановлението, отпадане на тези нови условия. Освен това Министерството на туризма ни изпрати нотификация от ЕК, всяка такава помощ трябва да бъде нотифицирана от Европейската комисия. Твърдението на Министерството беше, че в тази нотификация, че заради нея са наложени тези нови условия. В нотификацията те изобщо не се споменат", сподели той.

По думите му има вероятност парите на клиентите да се забавят и да не бъдат възстановени навреме.

"Ние няма как да не сме на ръба на оцеляването, тъй като туроператорският бизнес е бизнес, който не работи вече почти година и половина. Мярката 80/20 всъщност е 50/50, защото като теглиш чертата накрая - си плаща работодателя. Ние сме притиснати до стената", отсече Димитър Балтов.

Те ще поискат среща с президента Румен Радев и министър-председателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase