Снимка: архив, БГНЕС

Датата 30 юни 1971 година носи скръб и мрак в сърцата и душите на близки и приятели на Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков. Легендарните футболисти на Левски и националния отбор загиват в автомобилна катастрофа край Витиня.

На път за Враца автомобилът на Гунди се блъска в камион, запалва се и двамата с Котков умират на място, припомня БНТ.

Сестрата на Гунди разбира трагичната вест на морето, бременна и веднага се връщат в София, спомня си съпругът й. "Тук пред къщата им беше пълно с хора. Хората на колене, валеше дъжд, всички плачеха, аз не бях виждал такова нещо", каза съпругът на сестрата на Георги Аспарухов-Гунди Димитър Каров.

Тъгата от загубата на Аспарухов и Котков не е просто скръб по двама велики футболисти. Тя е загуба за цяла България. За това свидетелстват хилядите, които изпращат двете футболни легенди в последния им път.

"Това, което направиха от стадиона на Левски до софийските гробища, беше едно шествие неповторимо. Всичко това говори, че тези двама футболисти бяха изключителни личности, изключителни хора и народът им даде заслужена обич и уважение. Дори министърът на вътрешните работи Солаков, който присъства на погребението тогава, беше уволнен. Защото не присъства на почитането на тримата съветски космонавти, които бяха също в този ден", спомня си Димитър Каров.

Половин век Гунди и Котков продължават да живеят в сърцата и душите на българите чрез спомените за тях - спомените за постиженията им на зеления терен и за тези извън футболния стадион.

"Когато вървяхме по Раковски, 500 метра ги изминахме за час и половина. Това беше нещо фантастично. Не можех да си представя, че може да има такава любов. Всички го спираха и искаха автограф. Това беше най-великото нещо, което изживях", каза съпруг на сестрата на Георги Аспарухов-Гунди.

"Една бележита личност във всички сфери на човешкия живот, коректен, етичен, нежен. Няма да забравя многото срещи с него, които съм организирал. И го водих в стъкларски живот, и те пожелаха, беше отзивчив и изключително скромен", казва близкият приятел на Гунди Архангел Петров.

"Така 50 години мъка, 50 години спомени, 50 години любов, към този изключителен футболист, който радваше хората и който направи такива неща, че не могат да се забравят във футболната игра", казва съпругът на сестрата на Георги Аспарухов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase