fallback
Пиковият период на сезонните алергии продължава. "С изместването на топлото време все по-близо към зимните месеци този период продължава от март до юли", обясни алергологът проф. Тодор Попов.
 
Той посочи, че сега се развиват типичните пролетни алергии като сенната хрема, която е с прояви в носа и очите, и астма, свързана с полените. А в края на август се проявява алергия към привнесен от Северна Америка полен. 
 
Как да лекуваме алергиите?
 
Алергологът посочи, че има различни механизми проявите да бъдат поставени под контрол. Най-добрият вариант е човек да избягва нещата, които му създават проблем.
 
"Мъхчетата от тополите незаслужено са обвинявани като основен причинител на алергични реакции. Заедно с тях се появяват облаци и от други растения. Това, което виждаме - приемаме като враг, а това, което не виждаме - не му обръщаме внимание", обясни проф. Тодор Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Специалистът не препоръчва приема на медикаменти, които повишават имунната система. 
 
"Прието е, че трябва да повдигаме нивото на имунната си система по време на вируси. А от това печелят основно производителите. Когато говорим за алергия, имунната ни система е като навита пружина - има свърхнапрегнатост към нещата около нас. Не можем да твърдим, че с това, с което повдигаме нивото на имунната си система, си правим нещо добро", изтъкна алергологът. 
 
Създават ли проблем ваксините срещу Ковид-19 на хората с алергии?
 
Според проф. Попов ваксините не влияят върху здравословното състояние на хората с алергии. Той обясни, че ваксинирането не може да събуди само по себе си алергия към нещо друго. Но може самата ваксина да съдържа нещо, което да се прояви като алергична реакция. 
 
"Ние сме свикнали да говорим, че една мярка става за всички. Но не е така. Затова имаме персонализирана медицина. Всеки случай трябва да се разглежда отделно", каза още проф. Тодор Попов.
По време на пандемията той е работил с пациенти, които са се разболявали от Ковид-19, но не е забелязал вирусът да е повлиял негативно на алергиите.
 
"Има една кашлица, която остава, но тя не е алергична - тя е като зимните кашлици от вирусна инфекция. Може да продължи 2-3 месеца и се превръща като хронична. Но това не означава, че е сериозен проблем", поясни алергологът.
 
Сезонните алергии и Ковид-19 имат общи симптоми като запушен нос, болно гърло и кашлица.
 
"При алергията имаме по-големи промени в рамките на денонощието - сутрин влизат най-много облаци от полени и могат да бъдат начало на алергична проява, която се обостря сутринта. А при вируса нещата са изравнени, достигат пик, минават през плато и плавно се снижават", подчерта разликите специалистът.
 
Той препоръча да се възползваме от лятото за "зареждане на батериите". И обясни защо след излизане от морето трябва да си вземем душ.
 
"Когато влиза човек в морската вода, той влиза в коктейл от органични вещества и когато излезе, тези неща, които са полепнали върху кожата, засъхват под влияние на ярките слънчеви лъчи и действат като катализатор", каза още проф. Попов.
 
И предупреди да не прекаляваме с употребата на слънцезащитни продукти. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 4. след 2 години всичко ще те пусне споко. Толкова за опитно мишле.

3

Анонимен

преди 2 години

Аз преди всеки месец настинка карах, то синузит, то бронхит. Откак се ваксинирах преди 3 месеца, нищо не ме е хващало. Доволен съм!

2

Анонимен

преди 2 години

Моята сенна хрема също мина след ваксинация. И астмата ми също се подобри много. Чувствам се прекрасно. И антителата ми са много . Така че е ок!

fallback