Снимка: БГНЕС
fallback

"От 1 юли е неизбежно значителното увеличение на цените на природния газ и на топлинната енергия". Това съобщи на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране доц. Иван Иванов.

Цените на топлоенергията зависят от нивата на природния газ, който от началото на годината е поскъпнал със 70% на европейските пазара. Зависи и от цената на петрола, който е скочил с 50%. "Пряко влияние оказват и въглеродните емисии, чиито цени също са се увеличили съществено", обясни Иванов, цитиран от Bulgaria ON AIR.

Не го желаем, но сме принудени да го направим, тъй като трябва да отразим ценообразуващите елементи като цената на петрола и на природния газ, които непрекъснато се повишават, каза Иванов.

Той уточни, че е наясно с последствията - новите цени ще се отразят негативно на потребителите.

"Регулаторът няма друг избор, освен да отчете влиянието на актуалните котировки на ценообразуващите елементи петрол и природен газ на международните пазари, тъй като България ги получава изцяло от внос“, коментира председателят на регулатора.

"Цената, която "Булгаргаз“ ЕАД ще предложи за юли, ще бъде с над 10% по-ниска от цените на европейските газови борси“, каза изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов.

От изнесените от него данни стана ясно, че за последните 6 месеца международните цени на петрола са се повишили с над 50% и са достигнали 75 щатски долара/барел. За същия период осреднената цена на природния газ е нараснала със 70% - от 16 евро до над 28 евро/MWh.

Енергийния регулатор обсъди и предстоящото поскъпване на газа от 1 юли. Очаква се то да бъде по-голямо от предвижданите до момента 4%.

На днешното заседание на регулатора беше утвърдена цена за месец юли 2021 г., по която "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. Предложената цена на природния газ от 1 юли 2021 г. е в размер на 46,88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Окончателно решение за цените на газа, тока и парното ще бъде взето през юли на закрито заседание на КЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

176

Анонимен

преди 2 години

Каде е диверсификацията на - герб и борисов с евтиния по негови думи американски газ

175

Анонимен

преди 2 години

Честито на гласувалите за диктатора Радев и неговите патерици от новите партии!

174

Handel

преди 2 години

До не разбрал "А сериозен скок на заплатите очаква ли ни?!"Хайде с тия скокове де - нека си отдъхнат малко хората.И един въпрос с повишена трудност - след като цената на газта е скочила със 70%, защо цената за крайния потребител скача двойно? Какво значение има колко е цената на газта за разходите за "достъп, пренос, акциз"? (За въглеводородите акцизът е фиксирана сума независимо от цената на продукта).

fallback