fallback

За пръв път във великотърновското село Добри дял отпразнуваха две златни сватби. След 50 години съвместен живот двете двойки подновиха брачните си клетви и вдигнаха наздравица, заобиколени от приятели и близки.

Живка и Иван Иванови са заедно от 1971 година. Днес двамата се радват на две дъщери и трима внуци, предаде Bulgaria ON AIR.

"Както днес е облачно, и тогава имаше дъждец, но всичко беше идеално. С дълга рокля, с много интересно було, ама сега трябваше да го припомним. Имах желание да го направим този ритуал", разказва Живка Иванова.
Семейството има и собствен рецепта за дълъг семеен живот - трудолюбие и търпение.

Пет десетилетия са минали и от сватбата на Дочка и Стоян Стоянови. Според тях само с взаимни отстъпки един брак може да оцелее толкова дълго.

"Взаимно разбирателство, за мен е така, предполагам и за него. Жената като гълчи, мъжът да мълчи, и обратно", казва Дочка.

Под звуците на Менделсон двойките си припомниха емоциите от сватбения ритуал.

"Мислим да го направим традиция, така че да сме живи и здрави само! Това ще бъде основното - ще се врекат отново в любов", сподели кметът на Добри дял Стоян Стоянов.

Двойките признаха, че изпитват същото вълнение както когато си казали заветното "да" преди половин век.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 2 години

Църковният брак е в пъти по - благословен от гражданския брак, последният също не е за отхвърляне или подценяване. В Църквата не се венчават двойки, ако преди това не са сключили граждански брак. Днес, младите хора не искат даже да са венчани в църквата, нито да подписват в гражданството. Малко българи прибягват към брака, тъжно е, че повечето избират да живеят на семейни начала. А България е на второ място в ЕС по брой деца, родени без брак и по двойки, живеещи на семейни начала.

9

Анонимен

преди 2 години

Честито на тези семейства. Хубаво е да празнуват годишна от гражданския брак, но може това да става и без да го съобщават публично. Церемонията по случай 50 години граждански брак, е скучна и кичозна, неподходяща за възрастните. Има хора от старото поколение, които имат и църковен брак, тези, които са венчани в православен храм, са надминали и златния юбилей.

8

Анонимен

преди 2 години

Мечта.

fallback