Снимка: БГНЕС

В търсенето се включиха кораби на Военноморските сили, а частни фирми и Институтът по океанология предоставиха безвъзмездно техника за подводен оглед. Изследователският екип на проф. Любомир Димитров от кораба "Номад" работи близо 40 часа без прекъсване. Проф. Димитров показа как техниката за подводен оглед визуализира морското дъно и обектите на повърхността му.

"Това е многолъчева сонарна система с навигация. Точността на навигацията също компенсира клатенето на кораба. Тя има 1024 лъча като ветрило, излъчва сигнал надолу към дъното и отразеният сигнал се приема", обясни професорът пред Bulgaria ON AIR.

През дните и нощите екипът е работил върху 70 цели, набелязани в периметъра на търсене. Не е открит обаче нито един обект, който да подскаже, че катастрофата се е случила точно в този район.

"Това са близо 51 кв. км. обследвани с резолюция на данните, така че да може да се открие обект с размери 50 см. Голям е района, 50 кв. километра.

Върнахме се поради лошо време, вълнението стана над 3 бала, данните станаха с лошо качество“, допълни още ръководителят на изследователския екип на кораба "Номад"

От черната кутия засега няма и следа. Размерите ѝ са малки, но шанс да бъде намерена има, защото е вградена в специална конструкция, заедно с двигателите на самолета.

"И ние за това се надявахме, че двигателите поне ще останат малко по – здрави и тях ще открием, и черната кутия", каза още проф. Димитров.

Друг проблем, е че кутията на военния изтребител МиГ-29, не излъчва сигнал. Така откриването ѝ ще е много по – трудно.

"Гражданската авиация и военните самолети, пригодени за полети над морски повърхности, черната им кутия има един маяк, който при съприкосновение с вода той се включа и свети, за съжаление тази функция тук не съществува“, подчерта професорът.

В същото време съпругата на майор Валентин Терзиев написа нов пост в социалната мрежа. В него тя реагира на всички опити инцидентът да се обясни като пилотска грешка заради малкия брой летателни часове на съпруга ѝ.

Коментари Напиши коментар

31

кръпел

преди 1 месец

ако се е врязал в морето , капсулата на кабината със капитана ще е на дъното .....но те откриха спасителната му жилетка която трябва да се намира на гърба му , и биологичен материал ..... ???? дали по погрешка нкой не поразил самолета ??

30

Да, ама не!

преди 1 месец

има шанс, но нарочно няма да я намерят, защото не им е изгодно!? Може вече и да са я открили, но ще си протакат още няколко дни, защото още отначало казаха, че в морската вода толкова можела да издържи и после за нищо не става, а те това искат, да си сложат тенекийка на дъто. Най им е лесно да кажат, пилота умря при изпълнение на служебният си дълг и да забравят за случаят.

29

благонадеждност

преди 1 месец

Черните кутии без съмнение са съваршенство! Не подлежат на съмнение!