Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Учениците, които искат да работят през лятото, трябва да изпълнят някои условия, ако не са навършили 18 години.

За тях важи така наречения разрешителен режим за наемане на работа.

„Инспекцията по труда по седалище на фирмата, която иска да наеме децата, издава предварително разрешение по искане от работодателя, след което работодателят може да наеме лицето на работа. Работата за която могат да бъдат наети или както се поставя въпросът, каква работа е недопустима за учениците, най-общо бих казал, че недопустима работа е тази, която би се отразила негативно на физическото и психическо развитие на младия човек“, обясни пред БНР  Димитър Петров, директор на Дирекция "Инспекция по труда" Монтана.

Децата могат да бъдат наемани или за определен срок, или за постоянно.

„Нашето разрешение важи до прекратяване на договора, при следващо наемане, ако не е навършили лицето 18 години, отново трябва да има разрешени. Бих обърнал внимание на всички работодатели, че е недопустимо работа на непълнолетното лице без трудов договор, което всъщност се отнася до всички работници. Още по-голям внимание да обърнат, че работодателите не могат да наемат лице без предварително разрешение на Инспекцията по труда, тъй като това деяние е криминализирано  и когато установим такъв случай, се препредава на прокуратурата за разследване като престъпление", коментира Петров.  

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 2 години

Най-болният народ в Европа, който лекува всичко с ракия и цял свят му се смя, колко зле се справи с пандемията, ще учи останалите държави в света, кои лекарства са опасни, какво причиняват и защо не трябвало да се ползват. Ако продължаваме в този дух най-много да вдигнем броя ваксинации в световен план като ни видят, какви сме отчайващи.

8

Анонимен

преди 2 години

Инспекцията следи по сигнали няма проверки инспекцията да следи и за заплащане за положен труд ама друг път от години нищо не следвят не знам дали имат и капацитетът да следят Ако има едно решение за това кой какво трябва да работи и да получава за работата си съответното възнаграждение да следят обаче е едно към гьотере наемат и уволняват работодателите както дойде -работникът си мълчи щот иначе няма да има работа

7

Това е

преди 2 години

позор. НА 17 години им създават хиляда пречки да работят, после имало било проблем и нямало кой да изкарва пенсиите. Решението му - да изтрепем старците с ковидня, много умно. Светът се управлява от *** и недебилността е отклонение.

fallback