Снимка: Bulgaria ON AIR

Бившият директор на НСБОП ген. Румен Миланов смята, че рокадите по върховете на службите за сигурност имат политически привкус.

"Съвременните служби на развитите държави работят при строги правила и има вътрешно убеждение на определени ръководители. Нашата политическа класа се опитва и има възможността да яхне службите. Има едно управление, налага се стандарт за назначаване на хората. Идва следващото управление със следващия стандарт. Защото бягаме от правилата, не се спазват!", заяви той в предаването "Денят ON AIR".

Според него се оказва, че колкото и проблемен да е човешкият ресурс, все повече той губи своя потенциал. Докато не вкараме ясни правила в развитието на тези структури и не намалим до минимум политическото влияние, това ще се повтаря, категоричен е ген. Миланов.

Той се съгласи с твърдението, че през годините тези служби се използват за бухалки на властта.

"Най-малко това беше по времето на НДСВ. Всеки някъде ги използва за тесни политически цели. Промените, които стават, ги приемам, за съжаление, като съвсем логични. Вървят като старо наследство и сигурно ще продължават, докато не сменим модела на управление на службите. Опасно е за националната ни сигурност, защото не искаме да работим по правила и технологии. Работим като бананова република", обясни бившият шеф на НСБОП.

Ген. Миланов е на мнение, че трябва да се препроектира цялата ни система за национална сигурност. За това били необходими политическа воля и време - около 10 години.

Скандалът с подслушванията

Иска се друг подход, когато става дума за подслушвания извън закона и с други средства, стана ясно още от думите му.

"Докато нямаме превенция, това нещо ще се вихри при всички политически ситуации", подчерта ген. Миланов пред Bulgaria ON AIR.

"Бюрото реагира постфактум - когато гражданин прояви съмнения и подаде молба. Много е важно да има системен контрол, който да не допуска това нещо. Моралът на служителите става дефицит. Една система, която упражнява контрол, без морал и истинско професионално поведение... Убеден съм, че от Софийския градски съд няма да излезе такава информация, няма как", заяви още бившият директор на НСБОП.

"СРС-тата вървят на хартиен носител и тези, които не представляват интерес, има процедура за тяхното унищожаване. Звучи добре. Но ако изграждам обвиненията си само на тези СРС-та, които съм подбрал, утре защитата ми не може да ги ползва", каза още той.

Коментари Напиши коментар

18

НАРОДЕ УПОМНИ СЕ

преди 1 седмица

ТЪПИЯ НРОД СИ ДОКАРА ТОЧНО ТОВА КОЕТО СИ ЗАСЛУЖАВА..КАТО МУ Е МАЛКО АКЪЛА,А МУ Е МАЛКО ЗАЩОТО ГО МЪРЗИ ДА СЕ ПОРАЗРОВИ В БЛИЗКОТО МИНАЛО ,ДА СЕ ИНФОРМИРА ЗА ДЕЛАТА НА ПАРТИИ И ЛИЧНОСТИ И ТОГАВА ДА РЕШИ КОГО ДА ПОДКРЕПИ,А НЕ ДА ГО БАЛАМОСВАТ .СЕГА,СЕГА СИ РЕЖЕ КЛОНА НА КОЙТО СЕДИ..ЩЕ ГО РАЗБЕРЕ МАЛКО ПО-КЪСНО НО ВРЪЩАНЕ НАЗАД НЯМА..КОМУНОУДИТЕ ЩЕ НИ ДОКАРАТ ПАК ДО БАНАНОВА РЕПУБЛИКА ,ПРАВИЛИ СА ГО 2 ПЪТИ,ПРЕДСТОИ 3-ТИ..ЖАЛКО ЗА ХУБАВАТА НИ РОДИНА..НАРОДЕ ,МИСЛИ КАКВО ПРАВИШ!!!!!!!!

17

анализатор

преди 1 седмица

И този не мога да го разбера/бивш катаджия/.Смело кажете,че е тежко необходимо пълно прочистванае на службите от герберастките некадърници.Шлаката на обществото смачка всички служби,и ги използваше като наказателни бригади.Ако мен питате-пълно разформироване ,и последващо изграждане на нови служби.Един бивш началник от Пловдив го изгониха преди години,сега отново го върнаха.Тежък корумпяга,отгове на това -некадърник.

16

Анонимен

преди 1 седмица

ГЕРБ са крадци, манипулатори.................най-вредната партия за България............заедно с ДПС..................да се махат, никой не ги иска крадливите гербаджии!!!