Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Поради много тесните контакти и активния транспорт, въздушен, наземен или морски, много е вероятно да съществуват всички основни щамове на коронавируса и у нас, заяви пред БНТ имунологът акад. Богдан Петрунов.

Още по темата

За първи път в България бе засечен британски вариант на коронавирус с мутация като при бразилския.

"Такива хибридни варианти са нормални биологични процеси в природата,няма нищо странно в това нещо. Става такава комбинация между два или три щама. В Индия даже беше открита тройна комбинация от тези варианти", коментира акад. Петрунов.

Според него не трябва да се вторачваме толкова в това нещо. До момента са разкрити не по-малко от 15 000 варианта на основния COVID щам.

"Тоест, тези промени са естествени и в бъдеще ще ги има, въпросът е до колко от тях се закрепват, до колко от тях са опасни за хората. Тези, които остават да се закрепват, това са тези четири щама - британски, индийски, бразилски и южноафрикански, и за съжаление и нови ще се появяват", каза имунологът.

Той коментира, че огромната част от болните наистина загиват от сърдечно-съдови проблеми, защото вирусът се свързва с тези рецептори - AC2, които ги има навсякъде в кръвоносните съдове, в сърцето, и навсякъде в човешкия организъм.

"Понятието 100-процентна ваксина не съществува, и теоретически и практически, по простата причина, че каквато и да е ваксина и най-ефективната да бъде, вие с нея не можете да достигнете всички хора, които трябва да бъдат имунизирани. Още повече, че над 60-годишна възраст, ефективността на всички ваксини намалява, предвид намалената активност на имунната система", обясни имунологът.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase