Лекари непрестанно съветват да не подценяваме отложените във времето последици от преболедуването на COVID-19. 
 
"След 20-ия ден, когато преболедуваме, определена група хора има постковиден синдром. Той е израз на нещата, които се случват във всички наши органи и системи, богати на А рецептор, който е входната врата на вируса. Ковид-19 засяга в значителна степен имунологичната система, а от друга страна засяга и коагулационната система с тенденция за свръхсъсирваемост и запушване на малките съдове, което води до дисфункция", обясни в ефира на Bulgaria ON AIR доц. д-р Кирил Карамфилов - началник на отделението по инвазивна кардиология в "Александровска болница".
 
По думите му, няколко различни статистики в различни държави показват какъв процент от населението страда от постковиден синдром. Най-засегнати са сърцето, мозъкът и белите дробове, по-малко засегнати са червата, бъбреците и кожата.
 
Доц. д-р Карамфилов подчерта още, че най-основният синдром е влошаване на функционалния капацитет, което представлява нарушаване на обичайния двигателен режим на пациента. Чувстваме умора, задух, болки в различни части на тялото, засегнати са ставите и мускулите. 
 
"При сърцето има много комплексен механизъм на засягане. От една страна активацията на имунната система действа така, че имунните клетки действат спрямо сърцето и често правят миокардии. Нередки са и перикардитите - възпалението засяга и околосърдечната торбичка", разясни специалистът.
 
Постковидната умора се предшества от тежко преболедуване, тъй като болшинството от пациентите с посковиден синдром са тежко преболедували вируса. Като степен тя е значило по-голяма от обичайната пролетна или постстресова умора, стана ясно още от думите му.
 
"След 20-ия ден постковидният синдром се разделя на ранен и късен, който вече се характеризира с хронични тежки промени. Късният постковиден синдром е свързан с нарушаване на сериозни процеси", изтъкна доц. д-р Карамфилов.
 
Той съветва хората да посетят специалист, за да има възможност за ранно откриване на бъдещи по-сериозни усложнения.
 
"Повечето от пациентите сами търсят помощ и ние бяхме първата болница, която откри постковидна програма. За няколко дни часовете за месеци напред бяха запълнени. Много специалисти са въвлечени в комплексното лечение на тези пациенти", каза още лекарят.
 
Най-основните изследвания, които трябва да включим след преболедуване: да видим състоянието на системата, която отговаря за съсирването; пълна кръвна картина; изследване на Д-димер и тропонин.
 
Доц. д-р Карамфилов подчерта, че ползата от ваксините е много по-голяма, защото болшинството от имунизираните няма да преболедуват Ковид-19 или ще го преболедуват леко. Много по-редки са случаите, в които може да се стигне до миокардит след ваксиниране.

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 5 месеца

Четиво за хипохондрици

1

Анонимен

преди 5 месеца

Аре стига бе , не може да бъде !!!