Снимка: Bulgaria ON AIR

Папа Франциск е обещал съдействие за връщането на ръкописа на Петър Богдан в България. Смята се, че е създаден 100 години преди Паисиевата история -  около 1667 - 1668 г. Текстът на историята не е бил известен до 1979 г, когато във Ватикана са намерени девет страници препис от историята, съдържащи увод, три глави и част от четвъртата. Дотогава за нея се знаело единствено от сведения в писма на Петър Богдан.

Историкът Лилия Илиева открива, че ръкописът е бил в хърватски манастир, а после е откупен от библиотеката в Модена, където го намира през 2017 г. Преводът от латински прави Цветан Василев.

"Тази история е останала скрита, но преди всичко тя е паметник на българската мисъл, на българския дух", заяви пред Bulgaria ON AIR историкът проф. Кирил Топалов.

По време на посещението си във Ватикана българската делегация посети библиотеката. Президентът Радев се запозна и с ръкописа на документа, в който се споменава за историята на Петър Богдан.

"В Западния свят университетите имат свещена автономност, а ръкописът се намира в библиотеката в университетската библиотека в Модена и един университет може да откаже дори и на Папата", уточни още проф. Топалов.

Миналата година е трябвало ръкописът да бъде изложен за месец в президентството и после в Националната библиотека, но това се е осуетило заради ограниченията заради COVID-19.

Забележителна е личната история на Петър Богдан. Той е роден през 1601 г. в Чипровци. Учи в Анкона, Италия, след което завършва и Климентинския колеж. Става глава на българите католици, след като е назначен от Папата за архиепископ на София. Петър Богдан е един от най-видните духовници, книжовници и дипломати на България през 17-ти век.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase