Снимка: БГНЕС
fallback

Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от различни места, за да се покриват нуждите. Това съобщи финансовият министър Асен Василев на пресконференция.

По думите му 810 млн. лева са отишли за непредвидени разходи чрез преструктуриране. Към средата на май от централен бюджет са изхарчени 1,164 млрд. лева. Повечето от тях са взети от капиталови разходи или от бюджетите на министерства.

С тези разходи в голямата си част са платени Covid-мерките и мерките за бизнеса, както и парите за пенсионерите за април и май, тоест вместо да се актуализира бюджета, започват да се дърпат всички възможни буфери и пера, каза Василев.

Той посочи, че така 22 млн. лева са използвани от бюджета на Министерството на финансите за мярката 60/40.

По думите му друг е въпросът колко от тези разходи са били наистина непредвидени.

Василев съобщи, че продължават да се търсят ресурси, за да получават пенсионерите по 50 лв. допълнително до края на управлението на служебното правителство.

"Това, което успяхме да направим, е да намерим буфери по различните министерства, така че да се намалят разходите основно за персонал на министерствата, с които да се подпомогне мярката на пенсионерите за следващите месеци. Работим активно и търсим ресурси за това”, посочи той.

Работи се активно, за да се направи програма за възстановяване на бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

110

Факт

преди 2 години

Василев, ти така признаваш, че си абсолютен ***! Как международните рейтингови агенции потвърждават доброто развитие на България , а ти ни омайваш, че сме разорени ???? Как ,бе, смръдльо харвардски??? Ти и Фигуранта не можете да се сравните с нокътя на Борисов като държавници ! Борисов 10 години нито веднъж не каза , че България е блато !!!!!!!! Докато и ти,мърщо, и Фигуранта тръбите това всеки ден !!!! Господ гледа ,обаче !

109

Анонимен

преди 2 години

Ай хоуп дъ ситуейшън ис критикал?! Браво еднакво плоски сте с Радо шишарката и ти и оня Рашков ли къв е, където щял да уволнява журналисти.

108

Анонимен

преди 2 години

Дойде служебното правителство и парите изчезнаха. Жан Виденов и Гечев одобряват.

fallback