Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Общ преглед

Днес честваме най-голямото духовно достижение на нашия народ - създаването на собствена писменост. Това заяви президентът на България Румен Радев, след като положи венец пред паметника на светите братя Кирил и Методий.

"Трябва да помним, че преди повече от 1100 години именно България бе държавата, която спаси тяхното дело. Започнатото от Кирил и Методий бе продължено от Климет Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователи направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на Славянския свят през Средновековието. Затова нека днес да отдадем почит на всички творци, книжовници, хора на словото, които през вековете създаваха българската държава на духа, от която и днес продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане", каза още Радев.

"Нека на 24 май поздравим всички наши учители, книжовници, хора на знанието, които продължават да укрепват българския дух и да разпръскват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да го предадем на следващите поколения. България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност", допълни той и призова днешният ден да не се политизира.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар