Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

В празника на буквите - 24 май - вървим ли към светли бъднини? Гордост - дума, която не използваме всеки ден, чувство, което не изпитваме всеки ден. Даваме ли си сметка, какво сме дали на света?

"Езикът е свещен, казва го Вазов. Без Вазов нямаше да има България, защото езикът формира нацията. Днес нямаме много поводи за гордост - освен езика и произведенията на културата. Не го използваме в неговото богатство, обеднява езика ни. Държавниците - те имат изкуствен, пластмасов език и това показва бедна мисъл. Опростачването на една част от обществото, ниското културно равнище, води до по-лесна манипулация". Това заяви в Денят ON AIR, издателят Иван Гранитски.

Според него вина за това опростачване имаме всички ние като общество.

"Всички сме виновни. Хората на духа са виновни, защото политическите разделения и конфронтация през 90-те години омерзиха част от тях, други заминаха,  затвориха се в своите слонови кули. Ние всъщност говорим 30 години за гражданско общество, но няма кой да го събуди. Трябва да се събуди желанието, да се върнат тези над 2 млн. емигранти, които са напуснали, не от добро. Политиците да направят, така че да ги върнат.", категоричен е събеседникът на Ганиела Ангелова.

Гранитски показа някои нови издания на книги на Стоян Михайловски, които намират своето отражение и днес.

"Не винаги сме били чуждопоклонници. Но Кириякстефчовци има много. Затова издадохме ново издание на книгата на Стоян Михайловски, която е толкова актуална е и днес. Не сме се развили, даже сме деградирали. Загубили сме идеалите си донякъде. Нашите държавници си е страх да не ги смъмрят брюкселските чиновници. Обръщението с ярост и предателство към Русия, сега когато наши пишман русофоби говорят, че трябва да разрушим паметниците,  скверно е", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR Иван Гранитски.

И посочи, че можем да заровим темите, които разделят обществото.

"Не трябва да има фоби, фили, трябва да бъдем единни. По толкова много линии се раздели българското общество, че цялата тази енергия я източихме. Културата може да обединява и го прави. Проблемът е, че официалната държава не желае да постигне това цялостно обединение и затова България продължава да затъва. Вървим към мрачни дълбини", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Дъра-бъра Гранитски

преди 2 години

И какво ни помага, че на народния ни празник Гранитски грачи като черен гарван, че вървим към мрачни иднини? Като се е вторачил в лошотията, натам ще върви, я. Нас да не ни влачи със себе си.

16

ХПредполагащ

преди 2 години

По времето на Соца, се пееха предимно Руски песи, та чак Руснаците ни питаха, дали си нямаме свои Български. Сега се пеят предимно на английски език (американски песни). Продажноста е характерна за много хора в България. Неможе друг да ни уважава, ако самите ние не се уважаваме. Вчера на празника, по Нова тв, шоуто "като 2 капки вода" се пееха само чуждоземни песни. Пита се: *** ли сме, или народ?

15

Анонимен

преди 2 години

Прославата на съветската армия от ВСВ с паметник,засечва изцяло българската армия,в степен нашата да не съществува.Ние не сме освободени,а участвали в освобождението на Европа,но бълг.офицери са низгвернати след завръщането си от кого,от Съветите.Тук не е имало битки между германски и руски войски, а последните дошли за установяване на комунизма и преразпределение на Европа.Не сме Австрия с паметник на съветската армия по други причини.И Гранитски може да е по реалистичен,не толкова зомбиран.

fallback