Снимка: БГНЕС, архив

Изключително несправедливо е да се счита, че служителите на НАП не са положили усилия за събиране на тези вземания. Така бившата шефка на приходната агенция Галя Димитрова коментира обявените данни от служебния финансов министър Асен Василев за отписани 10 млрд. вземания за три години.

Още по темата
По думите й тези случаи са по специално създадени престъпни схеми, така че да не могат да бъдат събрани по никакви начини.

Всеки служител на НАП знае, че вземанията, които законът изисква да бъдат отписвани всяка година от НАП служебно, са задължения, които е следвало да бъдат платени повече от 10 години назад. От 2017 до 2020 година са отписвани задължения, които е следвало да бъдат платени прези периода 2006-2009 година и това са задължения, които се отнасят до още по-стари периоди. Тези задължения, след като изтече срокът за доброволното им плащане, трябваше да се предават за принудително плащане в Агенцията за държавни вземания, такъв беше законът, каза Димитрова пред журналисти.

Тя посочи, че това са задължения на фирми, които участват в организирани схеми на данъчни измами, които нямат никакви активи и с управители лица с нисък социален статус, както и задължения, които са прехвърлени на такива фирми с идеята да не бъдат събрани. В тези случаи е налице престъпление и те се преследват от прокуратурата.

Галя Димитрова каза още, че за да успее да се справя по-добре НАП с тях, са предприети законодателни инициативи, така че приходната агенция да насочва усилията си към по-широк кръг лица, свързани с тези фирми, със съдействието на МВР и прокуратурата.

По думите й за усилието да бъдат събрани вземания са показателни цифрите за значителен ръст на приходите, които НАП събира за бюджета. Това е единствената обективна оценка за моята работа като ръководител на НАП, тъй като нашата основна функция е да гарантираме сигурността на бюджета, финансовата стабилност на държавата, подчерта Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase