Ръст на имотните сделки у нас е регистриран през първото тримесечие на 2021 г., особено в големите градове. Това показват данни на Агенцията по вписванията.

Емили е студентка в морската столица Варна. Въпреки че е едва на 21 години, тя решава, че е по-добре да има собствено жилище, вместо да живее под наем.

Още по темата
"Досега съм живяла под наем. Имах 2 варианта - отдаде ми се възможност и реших да го направя", сподели студентката Емили Кафеджиева.

В София през първото тримесечие сделките са се увеличили с 26% спрямо същия период на 2020 г. Още по-голям е ръстът в Пловдив – 34% над нивото спрямо 2020 г. и 21% повече спрямо първото тримесечие на 2019 г. Ръст на сделките има и във Варна и Бургас.

"С около 20% се е вдигнало търсенето. Факт е обаче, че в момента се търси най-добрата сделка", отбеляза брокерът на недвижими имоти Евгени Петков.

Според Добромир Ганев, председател на Национално сдружение недвижими имоти, има няколко основни причини за големия брой сделки у нас. "Първата от тях е добрите условия по ипотечните кредити. Втората е свързана с миграцията – доста от българите смениха своето пребиваване", подчерта председател на НСНИ Добромир Ганев.

Покупката на недвижим имот се определя като една от най-сигурните инвестиции.

Експертите забелязват и засилен интерес за покупка на имоти от страна на българи, завърнали се от чужбина. За миналата година 30 000 души са се регистрирали на постоянен адрес срещу само 6 000, които са заминали за чужбина.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

53

Анонимен

преди 3 седмици

*** *** - ***.***

52

Стара Загора

преди 4 седмици

Че е кражба това с тия кредити, кражба е. Ами от друга страна цял живот като номад - от къща на къща. Така или иначе ти идва като наем, ама поне след 30-35 години може да остане за теб.

51

Анонимен

преди 4 седмици

наглите българи от чужбина взимат помощи с измама и си купуват разпадащи се панелки миришещи на манджа и лаяна в републиката на чалгясалите мутри