Снимка: БГНЕС
fallback

Над 2 млн. пенсионери ще получат допълнителни 50 лв. към пенсиите си и този месец. Изплащането започва от утре. Част от партиите в парламента настояват добавките да продължат да се изплащат до края на годината.

В дневния ред на народните представители е и актуализация на пенсиите, отпуснати до 2017 г. Засега преизчислението мина само на първо четене, а за да влезе в сила, трябва да бъде прието на второ, както и да се актуализира бюджетът.

Лиляна Минчева живее с пенсия от 300 лв. Надявала се е средствата, които получава, да се увеличат.

"Ние едва кретаме и ще ни дадат 20, 30 лв., а те се двоумят дали те да ги вземат или да ни ги дадат", каза Минчева. 

Депутатите обаче решиха друго. Точката се промъкна в дневния ред на едно от последните им заседания сред няколко други предложения за законодателни промени и то като последна.

"Само преди 10 минути вие гласувахте да си запазите субсидията, нали така? 9 дерета вода, а сега за пенсионерите няма пари, така ли? Знаете ли как се живее с 300 лв.? Българските пенсионери мизерстват", заяви депутатът от "Има такъв народ" Мика Зайкова.

Според икономисти основният проблем в момента е нестабилната политическа ситуация.

"Наистина процедурата пречи в момента. Правителството надали ще се занимава с този тип поправки", смята икономистът Адриан Николов.

Темата за преизчисляването на пенсиите се очаква да влезе отново в пленарната зала в петък. Дали обаче ще се стигне до обсъждане ще решат народните представители.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

78

Анонимен

преди 2 години

На тия с чекмеджетата не им пука как се живее с 300 лв. пенсия.

77

Атанас Кьосев

преди 2 години

Освен стаж... Е необходимо за вас да са влизали и осигуровки... По възможност, колкото може-повече... Не е необходимо само 40 години стаж!)

76

Полина

преди 2 години

Голяма глупост да увеличат пенсиите натези, които са внасяли най- малко осигуровки.Велика глупост!Трябваше ниските пенсии да получат помощи (ток, допълнителни средства)от Соц. грижи, а не да объркват Пенсионната система.Аз за 40 г. трудов стаж, получих 307 лв.пенсия, а тези, които са работили много по- малко, или са били в сивия сектор и са си получавали паричките сега получават колкото мене.Голяма справедливост.Некадърен Парламент!

fallback