fallback

Общ преглед

Православните отбелязват Разпети петък - най-тъжния ден от годината. Това е денят, в който Божият син е разпънат на кръста, за да изкупи греховете на хората.

В църквите се отслужват така наречените Царски часове. След това се изнася Светата плащаница, а вярващите минават под нея. Тя символизира плата, в който е било увито Божието тяло. Минавайки под масата, вярващите съпреживяват смъртта на Иисус Христос и се прекланят пред саможертвата му.

Вечерта на Велики петък при плащаницата с изобразеното на нея тяло на мъртвия и положен в гроба Исус се извършва т. нар. опело Христово.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Анонимен

преди 2 години

Къде казва Бог да се минава под плащаници, да се носят някакви огньове, да се кланяме на икони,....?? КЪДЕ?Бог няма НИЩО общо с тези езически ритуали, които са в ПРЯКО противоречие с неговото слово.

69

гнозис

преди 2 години

Все едно гледам кадри от Близкия Изток - клечащи и наведени суеверни орди с перманентно увредена робска психика и стокхолмски синдром - богът им ги заплашва, че ще ги избие и прати да горят завинаги в ада, ако не му се кланят безусловно, а те се радват и обясняват колко много ги обича... България в 21-ви век.

68

Анонимен

преди 2 години

Да ама Константин е на римски генерал ,Констанций Хлор.Няма значение ,че е роден в Ниш.Баща му е римлянин.Приел е титлата цезар в Йорк ,Британия.Следва борба за престола на запад и там се съюзява с християните във войската му..Трябва да си изясниш борбите в тетрархията.И стига с тая Византия.Няма такава империя,тя е технически термин.Официално има римска империя.

fallback