Сред причините за по-високите цени се посочва високата ДДС ставка на храните у нас. В съседна Румъния е 9%, в България - 20%.
А яйцата за предстоящия Великден поскъпват с близо 50% по пътя от фермата до магазина, предаде Bulgaria ON AIR.
"Себестойността на едно яйце варира от 14 до 18 ст., тъй като има някои производители, които си правят собствени фуражи, имат земеделска земя, която обработват. Но така или иначе цената е средно около 17 ст на яйце - малко, голямо - цената е 17 ст.", комантира производителят на кокоши яйца Ганчо Колев.
Често в магазините те се предлагат на двойно по-висока цена преди Великденските празници и основната причина за това са прекупвачите.
Спирането на дъмпинговия внос от Полша е повлияло върху оборота, но не и върху цената на родното производство, според производителя Ганчо Колев.
Към момента текат проверки на експерти от Българската агенция по храните за проверка на качеството на предлаганите продукти в магазините у нас.
Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
29
Анонимен
преди 2 годиниОт вкъщи до урните за гласуване - глуп0стта скача двойно!
28
Анонимен
преди 2 годиниДо Анонимен 27,мда, кумунизма си беше робинзонова икономика, всеки си гледаше кокошки, яйца, прасета, домати, ***, бамя и т.н. Сега младите не си губят времето по курниците на село, а стават програмисти, взимат 5К в евро и си купуват щраусови яйца когато има на рафта. Ако няма се задоволяват с гауда, пармезан и прошуто.
27
Анонимен
преди 2 годиниДо ку-куууаз също снасям и мътя. Обичам да ям пилишко, но на комшии никога.