Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Всички разчитат на сертификата за ваксинация срещу коронавирус за по-голяма свобода за пътуване и връщане към що-годе нормален живот без изолация.

Oще по темата

Оказва се обаче, че има проблем и при издаването му след получаването на двете заветни дози.

Дълги опашки от желаещи да се имунизират се извиха пред ваксинационните пунктове, когото имаше „зелени коридори“. Реално това беше шансът желаещите да бъдат ваксинирани, защото за личните лекари нямаше дози от препаратите.

Само че за издаването на ваксинационния сертификат пак се разчита на джипитата. Така на практика отново се прехвърли отговорността за личните лекари, въпреки че с анекс към Националния рамков договор беше записано, че който ваксинира, той издава сертификата.  

Ако човек поиска, този, който му поставя втората доза, ще бъде длъжен да му разпечата сертификата в това число и  ваксинационният център.

Само че най-често оттам чува – „за сертификат при личния лекар“.  Така се оказва, че джипитата пак са натоварени с бумащината, въпреки че не те поставят ваксината. А истината е, че личният лекар е в пълното си право да откаже издаването на сертификата.

По принцип гражданите трябва да могат да получат достъп до ваксинния си сертификат и в дигитален вид на сайта на националната здравноосигурителна система (www.his.bg). За целта обаче те трябва да разполагат със свой квалифициран електронен подпис, какъвто повечето българи в момента нямат.

"Българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите - членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света",  уверяват от Министерство на здравеопазването, т.е. документите ще се зачитат за т.нар. цифрово зелено удостоверение, каквото ще се задейства на територията на ЕС след одобряването на специален регламент от европарламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Читател

преди 3 години

Думата сертификат, като нещо завършено ми харесва.Това означава,че човек придобива нещо към социалния си живот.Едно не мога да разбера,как е допустимо,служителка в една от най гледаните телевизии БТВ,да "замръзне" на едно място и дълги години да не се образова в своето направление. Ст. Цалова,т. нар. синоптичка,чете вторачено в аутокюто,оставяйки картата с градуси зад гърба си,ръкомахайки в пространството на студиото.Господа от БТВ,плащаме си таксите,за да гледаме качествено предаване!

35

Пак да питам

преди 3 години

До Да питам за приятелКаква им е мотивацията на личните "лекари" да се бият за ваксини с хладилните чанти по главата, ако просто взимат 10 лв. такса от здравната каса на инжекция?Няма ли тук далавера от и типа "Ще Ви препродадем банани, ама сме чакали на опашка и трябва да ни компенсирате"?

34

аааа

преди 3 години

Ще има умрели от ковид тарикати със сертификат за ковид ваксиниране, без да са били ваксинирани. ;-)

fallback