Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Годишно в България се изхвърлят между 600-700 хил. тона храна, която може да отиде по предназначение към уязвими групи. Това заявиха Елица Николова, главен редактор на "Мениджър" и Гepгaнa Димитpoвa, мениджър корпоративна и социална отговорност в голяма компания у нас, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

От думите на Елица Николова стана ясно, че форумът "Отговорни производители" се организира за трета поредна година, като в него се предвидени три панела.

"Основна тема в първия ще бъде динамиката в сектора и приносът на веригите и производителите към регионалната и националната икономика. Вторият панел ще бъде свързан с оползотворяването на храната и фактът, че най-голям процент храна се изхвърля от българските домакинства. В тази част на форума представители на бизнеса ще дискутират какви са правилните модели бизнесът да дарява повече храна на Българската хранителна банка. В третия панел ще проследим промяната в потребителските тенденции по време на пандемията".

"По отношение на хранителното банкиране трябва да се започне с процеса много преди стоките да постъпят в самите обекти. В нашата компания ние разполагаме със система за управление на наличностите, която обработва значителен обем от данни. По този начин ние поръчваме оптимални количества, които да бъдат доставени в нашите магазини", заяви Димитрова пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Цената на стоките, на които предстои да изтече срокът на годност, се намалява. В момента работим и по проект с Българска хранителна банка да се даряват такъв тип продукти, за да могат те да отиват до нуждаещи се хора", допълни тя.

Според информация от Българската хранителна банка най-малко се даряват свежи продукти.

"По време на пандемията социалните теми станаха все по-важни, както и бизнесът става все по-отговорен. За да функционира по-добре Българската хранителна банка, са необходими нормативни промени“, заяви главният редактор на "Мениджър".

Целия разговор може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 3 години

Няма нищо по-деградантско от това това да храниш мързели!

18

тигъра

преди 3 години

Няма как.Хладилника ми е препълнен и не мога да планирам кой колко ще изяде за няколко дни.50 грама лепнеща шунка не мога да я планирам.Тя трайността е 3 дни.Икономията е майка на мизерията.Ти планирай,щом не можеш да си позволиш.

17

На ресторантите

преди 3 години

Ги продават

fallback