Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ ще иска от Конституционния съд тълкувателно решение за мораториума, приет от Народното събрание, с искане той да бъде обявен за противоконституционен.

Ще питаме КС допустимо ли е с решение Народното събрание да отнема и ограничава правомощия на Министерския съвет и други държавни органи, съобщи на извънреден брифинг председателят на ПГ Десислава Атанасова.

Още по темата
Това ще стане още в понеделник сутринта.

От партията считат, че решението на депутатите рязко противоречи на Конституцията, нарушавайки принципа на правовата държава и разделението на властите.

С него се нарушава дейността на МС, но и на всеки държавен орган, спират се назначенията на всеки един държавен служител, независимо на какво ниво, даде пример вицепремиерът в оставка Екатерина Захариева.

На брифинга стана ясно още, че партията ще поиска оставката на Мая Манолова като председател на комисията за ревизията, заради "тежка неадекватност и невъзможност да си изпълнява задълженията. Поводът е посещението й в "Булгартрансгаз" днес. За това ГЕРБ не са били уведомени и смятат, че тя готви "цирк като Костинброд".

"Интересно е дали тази комисия ще прави проверка или ще разпространява информация. Такава информация се предоставя по официален ред, заверена с подпис и печат от дружеството. Това предвижда законът", коментира енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Тя определи акта на Манолова днес като "вероломно нахлуване" в едно държавно дружество. "Не подобава на един народен представител да се държи така", коминтира Теменужка Петкова.

Манолова и още четирима от членовете на комисията посетиха управлението на дружеството, за да проверят дали ще получат в срок и в електронен вариант изисканите документи по изпълнението на проекта.

След среща с изпълнителния директор на дружеството Владимир Малинов и принципала - министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, стана ясно, че срокът - до понеделник, може и да не бъде спазен, а Манолова и заместник-председателят на комисията - Георги Георгиев от партия "Има такъв народ", изразиха възмущение.

Проектът "Турски поток" и дейността на "Булгартрансгаз" са сред 9-те приоритетни области, които Комисията по ревизия ще проверява по сигнали за нарушения.


               

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase