fallback

Шестимата полярни изследователи от националната арктическа експедиция кацнаха на родна земя. Те прекараха почти месец по-дълго от очакваното в базата на остров Ливингстън, тъй като чилийският кораб, с който трябваше да си тръгнат, беше под карантина.

"Бяхме подготвени за всяка една такава новина, тъй като тази година и тръгването ни беше трудно и всяка една новина за нас беше предпоследна. Момчетата като им съобщавах някаква новина - въобще не бързаха да се радват, даже така леко с ъгълчето на устата ми се подсмиваха", каза командир на базата ни "Св. Климент Охридски" Йордан Тодоров.

Oще по темата
На 14 април полярниците отплават за остров Кинг Джордж, където има няколко целогодишни бази и летище. Чилийският военен кораб "Лаутаро" променя курса си и спасява групата, останала без запаси от храна и гориво.

Приключенията продължават и в база "Ескодеро" с земетресение магнитуд 5.5 по Рихтер.

"Интересно беше, спорехме дали е земетресение или вятърът ни бута къщата, но се установи, че е земетресение, защото беше доста смущаващо", допълни Тодоров.

Противоепидемичните мерки за дезинфекция и дистанция на остров Ливингстън са различни, но всички участници в 29-ата национална арктическа експедиция се завърнаха с усмивки и в отлично здраве.

"Конкретно на острова тези правила не се спазваха и не работеха, защото ние имахме абсолютно напълнена програма откъм неща, които трябваше да завършим. Това налагаше буквално понякога работа от тъмно до тъмно в дните, когато времето там позволява, защото не всеки ден ставаше за работен, така че Ковид правилата и подготовката за дезинфекция на помещения бяха предвидени, но не се наложи така че аз съм много доволен от този факт", коментира д-р Атанас Пелтеков пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Менто

преди 3 години

От години пиперков активно развива наторяването на Антарктида с токсична биомаса.!.

16

Анонимен

преди 3 години

Поклон доземи пред Вази, Левове Титани. Вашият подвиг никога няма да бъде забравен и Славата Ви ще ехти във вековете. Леденият континент ще носи името ПИМПАРКТИКА. И вече е българска-раздават парцели за часно..Да си взема всеки мотиката да теса....

15

Анонимен

преди 3 години

Пипирев по какво е професор?? Каква нАучна дейност развива?

fallback