Снимка: БГНЕС
fallback

Постигане на колективен имунитет в края на юни е оптимистичният вариант, реалистичният - в края на юли, и песимистичен - в края на август.

Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг за разпространение на коронавируса.

Oще по темата
Всичко зависи от организацията на ваксинационния процес и от кампанията, която ще организират колегите, подчерта той, но заяви, че през април очакваме 324 хил. дози от препарата на "Пфайзер". Увеличаване на доставките се очаква от 26 април.

През май и през юни дозите ще надхвърлят 1.5 млн. и 1.6 млн, което ще позволи ваксиниране съответно на 20 хил. на ден, 50 хил. и 55 хил. през трите месеца.

Ангелов коментира и разпускането на Щаба с решение на премиера Бойко Борисов.

Здравеопазването не може да бъде боксова круша, върху която да загряват новопоявили се политици. Логично е щабът да бъде разформирован в края на мандата, логично е следващият премиер, който и да е той, да създаде такъв консултативен орган, обясни министърът.

По думите му брифингите продължават, а отговорността за овладяване на пандемията се носи от министъра на здравеопазването, и от главния държавен здравен инспектор по закон.

Шефът на ваксинационния щаб Красимир Гигов заяви, че ваксинираните са 307 хил. с ваксината на Пфайзер, 240 хил. с АстраЗенека и 70 хил. с Модерна.

Ваксинациите се извършват основно в болниците. Всички ваксини, които са пристигнали, са използвани веднага, а където е необходимо, са запазени за втора игла, заяви той.

Така към момента са ваксинирани към 116 хил. възрастни, около 43 хил. педагози, около 40 пряко заети в изборите и др. Най-много са ваксинираните медици.

В понеделник ще бъде даден отговор от здравните власти за втората доза от препарата на "АстраЗенека".

До момента предварителните мнения са да се прилагат и вторите игли от същата ваксина.

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 3 години

той не е ли новопоявил се.

24

како

преди 3 години

нящо й, спициалист кът гувори

23

Анонимен

преди 3 години

Интересно как обслужвахте настоящите политически цели, но при ново управление - не. Лицемери! Какво значение има политиката за великия ви НОЩ, може би това, че всичките ви мерки са незаконни. И че нямат никакво отношение за превенция на разспоространие на вируса, а сляпо изпълнявате каквото ви наредят от Брюксел...национални предатели!

fallback