Снимка: Pixabay
fallback
Каква е истината за насилието, което остава скрито зад домашните стени по време на пандемията? Как да окажем подкрепа на жертвите на домашно насилие и защо често процесите не са едностранни?
 
Темата коментира пред БНР адв. Геновева Тишева от Български център за джендър изследвания и член на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените:
 
"Към темата за домашно насилие през 2020 г. имаше засилен интерес, но за съжаление до края на годината не можаха да се предприемат конкретни действия, включително и законодателство и политики, които да подобрят това положение.
 
Освен конкретните истории, които са най-важните и всекидневно трябва да се опитваме да решаваме с общи усилия, и цифрите, които предполагам знаете, са много важни.
 
Повече от 25 жени бяха убити от близки интимни партньори и съпрузи през изминалата година. Това е наистина голяма и тревожна цифра. Също така доказателство, че положението се е влошило, е, че са издадени над 3500 заповеди за защита по Закона за защита от домашно насилие през миналата година. Това е по-голям брой отколкото в предходни години на годишна база и повече от два пъти са се увеличили обажданията на горещата телефонна линия на Алианса и на другите линии на организациите, които работят по този проблем. 
 
Това, което предстои за решаване, не е довършено и в тази пандемична обстановка е много спешно да се приемат предложените промени в Закона за защита от домашното насилие.
Oще по темата
 
Това е подновен Закон с доста промени като обем и като ответ на действие – този проект за Изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие. Това беше подготвяно и преди пандемията, около две години и половина се работи по проекта.
 
Налага се и по-добра процедура, по-бърза, улесняваща най-вече страните, пострадалите, децата. Също така въвеждане на институционална база – както този проект ще въведе една Национална комисия за превенция и защита от домашното насилие, която да е един постоянно действащ орган за осъществяване на държавната политика по превенция и защита от домашно  насилие и сътрудничество с всички, които работят по проблема, включително неправителствени организации, които са решаващ фактор в контакта и даване на защита на пострадалите.
 
Промени се и законодателството за социалните услуги, вече има специален закон. До края на годинат той ще се разгръща заедно с другото законодателство и по един нов и по-съвременен, модерен начин, ще регламентира услугите. В тази връзка и много в тон с тази промяна са и предлаганите програми, изрично уредени от този проект за Закон за защита от домашно насилие. 
 
Тук ще ги спомена (програмите – бел.ред), те добре ще се хармонизират с новото законодателство за социални услуги – консултиране на денонощна безплатна телефонна линия за пострадалите, консултиране в консултативен център за пострадали от домашно насилие – много важна услуга, която като иновативна се предоставя през последните десет и повече години  от неправителствените организации.
 
Друга услуга е настаняване в кризисен център за пострадали от домашно насилие. И също много важна следваща услуга, изрично да се регламентира настаняване в подслон – защитено жилище за пострадалите от домашно насилие и за техните деца (за настаняване след 6-ия месец от инцидента) – често се налага, преди да се включат в обществото отново."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Жена към лекаря:

преди 3 години

-Докторе, мъжът ми е много изнервен.Аз съм притеснена.-Ще направите следното:Пълните чаша с вода и отпивате голяма глътка.Жабурете дълго, ако е нужно повтаряте, доколкото трябва.След време жената казва:Никога не съм мислела, че вода може да оправи всичко.-Не е така.Просто устата ви е била пълна и не сте могли да приказвате.

19

Странно...

преди 3 години

Значи според неолибералната, или каквато е там, идеология, мъже доброволно могат да си поставят чурки в долната част на гърба и да осиновят дете, че и да го възпитават.Но мъж и жена, ако си ударят два шамара един на друг два пъти в годината - не могат да гледат собственото си дете и трябва да го предадат за осиновяване на гореописаните?

18

преди 3 години

Поредните джендърски напъни !Никой не казва от къде е дошла тази статистика !Никой не казва колко мъже са били убити от партньорите си !Поредните джендърски изпълнения !

fallback