Снимка: БГНЕС
43-годишен мъж от София е починал, след като от Спешна помощ не са се отзовали на повикванията. Това твърди майката на Станислав Илиев пред Нова телевизия.
 
Жената е звъняла пет пъти на тел. 112, като обяснила, че синът й има симптоми на коронавирус - висока температура, отпадналост и хрипове. Самата тя е дала положителен PCR тест.
 
Екип обаче така и не е пристигнал на адреса. На следващата сутрин мъжът издъхнал. Едва тогава дошла и линейка, а екипът само констатирал смъртта. 
 
Каква е причината спешните медици да не се отзоват на пет сигнала?
 
"Синът ми вдигна много висока температура. Първото обаждане бе в 17.43ч. Казаха ми, че имат много пациенти, но ще бъдем обслужени. Последното обаждане, което направих, бе около 23.55 часа. Тогава ми беше казано, че линейка няма да дойде. Обясниха ми, че трябва да потърся линейка на следващата сутрин между 7 и 8 часа", разказва майката на Станислав – Евгения Илиева.
 
Тя добавя, че състоянието на момчето се е променяло. На следващата сутрин състоянието му вече е било тежко.
 
"Започнах отново да звъня на 112. Сутринта звъннах отново в 6.40 часа. Казаха ми, че линейка идва и това се случи след около 40 минути. Когато лекарката дойде на етажа, синът ми вече нямаше пулс", добавя майката.
 
Станислав е имал масивен кръвоизлив преди години. Тогава е бил спасен и не е имал други проблеми.
 
Евгения разказва, че се е обърнала към личния лекар, за да предупреди за състоянието на Станислав, но той също не дошъл на посещение у тях.
 
"Не знам как лекуват от разстояние. Казват, че трябва да се обръщаме към лекарите при леки симптоми, а в този момент медицината я няма", казва Евгения.
 
Спешна помощ коментираха случая:
 
"Аз съм последният човек, който би трябвало да дава съвети за организацията на системата. Потвърждавам повече неща, които госпожата каза. Липсва запис около полунощ, в който някой да е звънял и да е била отказана линейка. Повикванията на госпожата са повече от 5. През цялото време тя е била питана за промяна в състоянието на момчето", казва говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.
 
Тя добавя, че се прави триаж на състоянието на пациентите. Адресът е бил забавен, защото е имало много спешни случаи. Когато този случай е бил определен за спешен, екипът е пристигнал за 14 минути, добавят от Спешна помощ.
 
Тази сутрин стана ясно, че по нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва проверка по случая.

Коментари Напиши коментар

168

лекар

преди 4 седмици

Преди години имаше катастрофа с кола на НСО и по случая гледах предаване по една от телевизиите.Излезе генералът шеф на НСО и каза,че всеки ден в СОфия пътуват между 13 и 19 линейки и над 100 коли на НСО.Е, за кого и къде по напред линейки?

167

Анонимен

преди 1 месец

И един познат така каза че е против ваксините и сега майка му, баща му и баба му в тежко състояние в болница с връзки едвам ги уреди и последно каза че дал 8000 лв за ремдисивир добре че има възможност а който няма? Да попитам ремдесивира по-безопасен ли е от ваксините? Едва ли но всеки сам избира.

166

Анонимен

преди 1 месец

Така става с антиваксърите първо такъв вирус няма щом няма и линейка за тях няма!