Снимка: Pixabay
fallback

Заради фалит Кремена заминава за Германия преди около 10 години. След финансовата криза през 2008 година опитва няколко пъти да се реализира у нас, но не успява.

"Постоянните неуредици на България, постоянните фалити и несигурност за утрешния ден. Ти не знаеш утре дали ще имаш работа или не. Това докарва хората до лудост", каза Кремена Николова.

Кремена е дала своя вот на изминалите избори. Гласувала е за промяна.

За Основна причина за напускането на страната ни, експертите посочват финансово-икономическата стабилност.

"Определено водещата мотивация е икономическата. Преследването на по-добър стандарт за живот тласка към миграция", посочи икономистът Адриан Николов.

Заради пандемията се наблюдава и друга тенденция. Все повече българи се завръщат по родните места.

Не липсват и примери за успешно завърнали се и реализирали се хора от чужбина. Иван е работел в голяма международна компания в IT- сферата. Въпреки перспективите зад граница, той успява успешно да се реализира тук.

"Разликата е изключително голяма, начинът на живот там е много по-качествено и спокойно се живее. Но иначе всичко може да се постигне тук. Има хора, които си работят, осигуряват си апартаменти, отглеждат си семейства", обясни Иван Коев.

Страната ни, обаче, все още не е изградила политика за задържане на българите от чужбина.

Според НСИ броят на напускащите страната ни за изминалата година се е стопил от обичайните 30 хиляди на едва 6 600 души.

Вижте повече в репортажана Bulgaria ON AIR

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Циган

преди 3 години

Така е ние обичаме бьлгария - помощи има сичко

44

Бягат???

преди 3 години

Никой не бяга , освен ако не е от война . Да не би милионите англичани по света избягали са от Англия , или италианците от Италия??? Хората винаги ще търсят по-добро място за живот или просто ще опознават света.България е прекрасно място и затова никога няма да остане без жители

43

Loves2drive

преди 3 години

Лошо няма - свят голям, възможности и приключения има навсякъде. Всеки сам си търси щастието, било в БГ или извън. Мен не ме свърта на едно място повече от 4-5 години.

fallback