Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Засилен интерес към българско гражданство има сред младите хора - децата на изселниците от България, а влиянието на изселническите организации върху тях същевременно отслабва, предаде БНР.

За младите "голямата екскурзия" е само част от семейните истории. Не им се е налагало да напускат къща и да започват от нулата, казва Джеват Гюнеш - председател на Сдружението на балканските турци в Одрин. "Младите имат нови интереси, нови схващания за живота. Най-вероятно ние изпуснахме вече глобалния свят".

Oще по темата

Не се и интересуват толкова от български избори, както родителите им. Не поддържат и силна връзка с изселническите организации, които бяха създадени през 90-те: "Историята за новото поколение най-вероятно не е много важна. Това, което ние преживяхме, те не го преживяха. Те живеят в по-глобален свят и най-вероятно техните интереси се смениха," казва Гюнеи.

За новото поколение - наследниците на изселниците от България, икономиката е най-важна: "Доколкото разбирам, в България е по-добре" - казва Хюлия Алтън и си спомня, че когато тя е дошла, преди 30 години, турската лира е била далеч по-скъпа, а сега цената й пада спрямо българския лев.

Младите, чиито баби и дядовци са дошли от България, искат да вземат българско гражданство, записват се на курсове по български език: "Искат да научат да приказват на български. Искат да вземат това гражданство да отидат в чужбина. Също така и поради Европейския съюз," казва Алтън.

Причината е изцяло практична. Турция загърбва идеята на Кемал Ататюрк за светска република, а паспорт на гражданин на Европейския съюз отваря много врати: "Като вижда, че в нашата държава има много други изселници от арабските държави. Тук много се обърка".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

173

БГ

преди 3 години

Това не са българи.Без паспорти тук.Да си събират араби и други.

172

До 196

преди 3 години

А,не! Пасошите ги пазим само за античките!Да се знае!

171

До 199

преди 3 години

И как и кой ще се наеме да установява кой е с българско потекло,,бе паток.Светът плмнал,той...

fallback